Sindikat Doma zdravlja Foča – Ustikolina održao štrajk upozorenja

Sindikalna organizacija Doma zdravlja Foča – Ustikolina danas je održala štrajk upozorenja kako bi ukazala na potrebu rješavanja problema u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U skladu sa odlukom sindikata, štrajk upozorenja će trajati po pola sata dnevno, narednih sedam dana, koliko se osnivaču daje rok za imenovanje privremenog UO i imenovanje vd direktora, bez kojih ova ustanova ne može funkcinisati.

U sindikatu smatraju da je rok od sedam dana više nego dovoljan da se riješi, kako su kazali, nepodnošljiva situacija za pacijente kao i uposlenike te upozorili da će u suprotnom doći do totalnog kolapsa zdravstvenog sistema u ovoj općini.

Za cijelu situaciju u toj ustanovi, u sindikatu odgovornim smatraju načelnika Općine Foča u FBiH Muja Sofradžiju koji je, podsjetili su, u ranijim izjavama za medije tvrdio da su problemi u Domu zdravlja proceduralne prirode te de će imenovanje privremenog UO i v.d direktora biti obavljeno na narednoj sjednici vijeća, što se nije desilo.

Iz sindikata su također poručili da ovo nisu politička prepucavanja, nego borba za prava radnika i adekvatnu uslugu primarne zdravstvene zaštite koja je kako tvrde pred kolapsom.

Naglašavaju da se javnom ustanovom ne vlada već poštuju zakoni, prava pacijenta i prava radnika.