Objavljena lista najtraženijih poslova u regionu

FOTO:ilustracija

Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavače i osoblje u ugostiteljstvu, posebno školovane konobare, a i dalje su potrebni operateri za unos podataka i radnici u call-centrima.

U zemljama Balkana posljednjih godina postoji značajna potražnja za određenim zanimanjima. To je posebno primjetno kada je riječ o IT sektoru, medicinskim zanimanjima i zanimanjima koja se tiču ugostiteljstva i turizma.
Na tržištu rada u BiH godinama nema značajnih promjena
Najtraženiji su radnici IT sektora
Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, kao i na osnovu broja objavljenih oglasa, evidentno je da situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima ostaje slična već nekoliko godina.
Najtraženija zanimanja visokoobrazovanih osoba na tržištu rada u 2023. godini bila su poslovi vezani za IT sektor (IT inženjer, softver inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut i doktor medicine-specijalista.
Pored ovih zanimanja, diplomirani ekonomisti i pravnici su također traženi po broju oglasa, ali zbog velike ponude ovih stručnjaka, oni čine većinu nezaposlenih. Osim ekonomista i pravnika, najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba čine kriminalisti, politolozi, novinari i socijalni radnici.
Također, veliki broj nezaposlenih čine i profesori engleskog jezika i razredne nastave.
Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavače i osoblje u ugostiteljstvu, posebno školovane konobare, a i dalje su potrebni operateri za unos podataka i radnici u call-centrima.
Na listi nezaposlenih osoba sa srednjom stručnom spremom prevladavaju ekonomski tehničari, maturanti gimnazije, mašinski tehničari, medicinske sestre, poljoprivredni tehničari, tekstilni tehničari i ekonomisti.
U Srbiji su ekonomisti među najtraženijim radnicima
Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije, potražnja za visokoobrazovanim profilima posebno je izražena u oblastima mašinstva, elektrotehnike, građevinarstva, medicine i ekonomije zbog razvoja tih sektora.
Što se tiče zanimanja, najtraženija zanimanja na tržištu rada u Srbiji tokom 2023. godine bila su: programer, ekonomista, krojačica, građevinski tehničar, trgovac na malo, stolar, magacioner, zidar, kuhar, mašinski inženjer, oružnik, vozač, poslovođa prostih s građevinskim mašinama, bravar, gerontodomaćica, pekar, krojač, medicinska sestra, zaštitar, kurir, diplomirani inženjer elektroenergetike.
Profili za koje je manja potražnja su: administrativni tehničar, birotehničar, historičar, diplomirani politikolog za međunarodne poslove, diplomirani likovni umjetnik, diplomirani historičar umjetnosti.
U januaru 2024. godine, Nacionalna služba za zapošljavanje evidentirala je 393.096 nezaposlenih lica (219.718 ili 55,9 posto žena). Kada je u pitanju obrazovna struktura, 13,5 posto nezaposlenih ima visoko obrazovanje.
Najveći broj nezaposlenih je u grupi zanimanja: ekonomija, pravo i uprava, pri čemu najveći udio među visokoobrazovanim profilima imaju diplomirani ekonomisti.
Hrvatska bilježi kontinuirani trend rasta potražnje za radnicima
Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u 2023. godini najtraženija zanimanja su bila: prodavač/prodavačica (19.044), čistač/čistačica (14.126) i konobar/konobarica (10.246), čime su zajedno činili 17 posto u ukupnom broju traženih radnika.
Velika potražnja za radnicima odnosila se i na medicinske sestre/medicinske tehničare, kuhare/kuharice te administrativne službenike/administrativne službenice.
Gledajući obrazovnu strukturu nezaposlenih, tokom decembra 2023. godine, osobe sa završenim prvim stepenom fakulteta, višom školom i stručnim studijem obuhvatale su 6,6 posto (7.561), dok su osobe sa završenim fakultetom i akademijom činile 8,3 posto (9.586) u ukupnom broju nezaposlenih osoba.
Najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba i dalje se odnosi na ekonomiste i pravnike. Nakon njih, na listi nezaposlenih osoba nalaze se i fizioterapeuti, upravni pravnici, agronomi, novinari i odgajatelji.
U razdoblju od 2020. do 2023. godine zabilježen je kontinuirani trend rasta potražnje za radnicima, te se može pretpostaviti da će se nastaviti i tokom 2024. godine.
Crna Gora: U 2023. godini prijavljeno gotovo 6 posto više slobodnih radnih mjesta nego u 2022.
Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, u 2023. godini, što se tiče grupa zanimanja, najviše visokoobrazovanih osoba bilo je iz grupa ekonomista, pravnika, vaspitača, menadžera, te zanimanja u sektoru ugostiteljstva i turizma.
Najveća potražnja za srednjoškolskim zanimanjima bila je u domenu medicinskih sestara, prodavača, medicinskih tehničara, konobara i vozača.
U 2023. godini, poslodavci su Zavodu za zapošljavanje prijavili 29.561 slobodno radno mjesto. U poređenju s 2022. godinom, prijavljeno je 1.564 ili 5,59% više slobodnih radnih mjesta (u 2022. godini oglašeno je 27.997 slobodnih radnih mjesta).
Među deficitarnim zanimanjima su maturanti gimnazije, istraživači u hemiji, istraživači u fizici, istraživači u biologiji, kulturolozi, inokorespondenti, bibliotekari, hemijski tehničari, laboratorijski tehničari, mašinski tehničari, mašinski konstruktori, ekonomski tehničari i pravni tehničari, prenosi TRT Balkan.
Faktor