Nastavljeno suđenje protiv medicinskog osoblja u Foči: Roditelje bebe ogorčeni zbog šutnje ljekara

Pred Osnovnim sudom u Foči održan je glavni pretres u predmetu protiv medicinskog osoblja Univerzitetske bolnice u Foči kojima je 19. augusta 2022. godine nakon porođaja ispala beba J. V. iz Trebinja, a koja je tom prilikom zadobila teške povrede glave.

Doktora Vladimira Čančara, uposlenika Univerzitetske bolnice u Foči i Biljanu Kulić, babicu iz spomenute bolnice Okružno javno tužilaštvo u Trebinju tereti za krivično djelo “Nesavjesno pružanje ljekarske pomoći”. Optužnica je nakon sveobuhvatne istrage podignuta u decembru prošle godine, a 6. februara ove godine Čančar i Kulić se se izjasnili da nisu krivi.

Roditelji bebe Danijel i Jovana Vesić danas su dali iskaze pred sudom, a osim njih svjedočila je i Danijela Vesić, bebina tetka.

Danijel i Jovana su za Klix.ba nakon svjedočenja kazali da su potvrdili ranije izjave o događaju na Univerzitetskoj bolnici u Foči te očekuju da Sud kazni sve one koji su ćutali o padu njihove djevojčice nakon rođenja.

“Nadamo se pravednim odlukama Suda. Mi smo danas ispričali sve što se dogodilo, sve detalje, nije bilo pitanja s druge strane. Moja sestra je svjedočila također, svi čekamo i nadamo se presudi koja će biti pravedna jer niko ne zaslužuje da mu se ovako nešto desi. Posebno smo pogođeni, stalno to ističem, činjenicom da se ćutalo o padu naše bebe” kažu Jovana i Danijel Vesić.

Podsjetimo, optužnica babicu Biljanu Kulić tereti da je 19. augusta 2022. godine oko 8:20 sati nakon poroda pacijentice Jovane Vesić iz Trebinja postupila suprotno pravilima ljekarske struke, jer joj novorođenče ispalo sa pomoćnog stola na pod, dok se Vladimir Čančar tereti da je suprotno pravilima ljekarske struke propustio obavijestiti roditelje da je beba pala na pod te propustio blagovremeno ukazati medicinsku pomoć novorođenčetu.

Tek rođena djevojčica je, prema navodima optužnice zadobila teške tjelesne povrede, a zdravstveno stanje joj je pogoršano zbog čega je oko 18 sati tog dana upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana.Naredno ročište zakano je 4. aprila ove godine, kada će biti sasluđana lica koja su prisustvovala porođaju, odnosno bolničko osoblje.