Otvaranje prve kasete na deponiji Trešnjica u Goraždu izvjesno za godinu do godinu i po

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder, sa lokalnim zvaničnicima i timom IPSA instituta iz Sarajeva obišla je lokalitet buduće deponije Trešnjica u Goraždu, nakon što je u gradskoj upravi na ovu temu razgovarala sa gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem i kantonalnim ministrom urbanizma Bojanom Krunićem.
Da je najavljeno otvaranje prve kasete deponije u Trešnjici kompleksan posao koji i uz najbolje uslove i najveći optimizam podrazumijeva najmanje godinu do godinu i po dana pokazao je i današnji sastanak.”Ovo su najozbiljniji koraci napravljeni u zadnjih devet mjeseci od kada sam ja na čelu ministarstva okoliša i turizma. Danas smo počeli aktivnosti, ako ništa drugo da ovaj prostor na kojem stojimo bude ograđen i adekvatno pripremljen za ono što bi nas trebalo čekati u budućnosti, da konačno nemamo otpad svuda, i u dvorištima, u pristupnim putevima, u koritima naših rijeka, nego tamo gdje treba i zbrinut na adekvatan način”, poručila je ministrica Pozder.

Istakla je da postoji dobra volja za rješenjem problema, te da je napravljen neophodan dinamički plan no da će za realizaciju projekat trebati značajno vrijeme.

“Ovo nije projekat koji će se završiti za šest mjeseci, trebat će više vremena i novca, neka tehnička lica prvo kažu šta treba finansirati kako bi bilo svrsishodno, a ne da ogradimo prostor pa da on stoji narednih godinu, dvije ili pet. Da uradimo korak po korak, da ubrzamo cijeli proces, ja sam još i optimistična, ali ako ćemo raditi konkretno i adekvatno, na ispravan način, treba vremena da se ove stvari pripreme, da se ispregovara, iskordinira da se razgovara sa građanima koji ovdje žive, treba asfaltirati pristupne puteve, to će morati raditi lokalna zajednica, ali da bi pripremili odvodnju i otpadnih i oborinskih voda, da bi pripremili otplinjavanje cijelog prostora mi moramo prvo raditi sve za cjelovitu deponiju pa tek doći do prve kasete, mislim da bi bilo potpuno pogrešno otvoriti kasetu, a ne uraditi sve pripremne aktivnosti prije toga”, poručila je Pozder.

U prvoj fazi planirano je postavljanje ograde oko cjelokupne buduće deponije, za što postoje obezbjeđena sredstva, odnosno nešto manje od 500.000 KM. Kako se čulo danas predstavnici IPSA instituta bi do kraja ovog mjeseca trebali odrediti naredne korake u izgradnji deponije nakon što se ogradi prostor.

S druge strane gradonačelnik Goražda Ernest Imamović je optimističan te ističe kako je u ovoj godini moguće obezbjediti milion maraka za izgradnju deponije sa različitih nivoa vlasti, uključujući i Fond za okoliš.

“Ovo je generacijski projekat i bitno je da se započne, građani ne žele da žive u ovakvom ambijentu”, ističe Imamović.

Kantonalni ministar okoliša Bojan Krunić izrazio je zadovoljstvo konačno utvrđenim dinamičkim planom koji, kako je kazao, uz konsultacije sa projektantima treba da prati i finansijski plan.

“To su neki prvi koraci ka izgradnji jednog tipa objekta, sada idemo prema višim nivoima vlasti sa aplikacijama za povlačenje sredstava da bi mogli da isfinansiramo jedan ovakav projekat, sada je više na lokalnoj zajednici, a mi smo tu kao podrška kako finansijska tako i stručna, dat ćemo sve od sebe da se projekat iznese što kvalitetnije”, poručio je Krunić.