Dvije evropske države najavile rampu: “Nećemo dati datum za otvoranje pregovora ako ne bude više reformi”

Novinarka magazina Politico Barbara Moens napisala je da dvije evropske zemlje nisu zadovoljne preporukom koju je Evropska komisija dala za Bosnu i Hercegovinu u kontekstu otvaranja pregovora i da bi mogli tražiti dodatne uslove za zvanično otvaranje pregovora.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je početkom ove sedmice objavila da će dati preporuku za otvaranje pregovora s BiH. Evropsko vijeće bi stoga o davanju zelenog svjetla trebalo glasati 21. marta, a datum Međuvladine konferencije na kojoj bi konačno otvorili pregovore s EU nije poznat.

Međutim, Nizozemska i Danska, prema pisanju ovog političkog magazina, traže dodatno objašnjenje zašto smo dobili pozitivan izvještaj te ističu da moramo dobiti dodatne uslove ako želimo otvoriti pregovore.

“Brojne zemlje EU, uključujući Nizozemsku i Dansku, upozoravaju da Evropsko vijeće sljedeće sedmice ne bi trebalo jednostavno dati zeleno svjetlo Bosni za početak pristupanja EU pregovora, kao što je Evropska komisija preporučila ranije ove sedmice. Na sastanku u srijedu, nekoliko zemalja EU zatražilo je pojašnjenje o iznenađujuće pozitivnom izvještaju Bosne, izjavila su četiri diplomata”, piše Politico.

Oni navode da potencijalni kompromis može biti postignut u smislu dobijanja zelenog svjetla od Evropskog vijeća, baš kao što su ga dobile Ukrajina i Moldavija, zbog političke i sigurnosne situacije. No, ističu da je za kasnije formalno pokretanje pregovaračkog procesa potrebno ostvariti dodatne uslove.

“Nećemo započeti prave pregovore ako ne bude više reformi”, rekao je jedan od diplomata, prenosi Politico.

Iz EU su prethodnih dana stizali pozitivni signali i dobra vjera da će nam i Evropsko vijeće dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Dodatni uslovi nisu nešto što se očekivalo, međutim ovaj proces je prilično nov, s obzirom na novu metodologiju pristupanja, stoga nema presedana i bilo kakva odluka je moguća.

klix