Ko će biti glavni pregovarač u ime BiH sa EU, ako otvorimo pregovore?

FOTO:Ilustracija: Shutterstock

Bosna i Hercegovina će 21. marta saznati da li otvara pregovore za članstvo u Evropskoj uniji. Kako sada stoje stvari, to će se i desiti, a nakon toga BiH će trebati osobu koja će imati ulogu glavnog pregovarača u ime BiH sa Evropskom komisijom.

Ta osoba će zapravo biti “kontakt tačka” BiH i Evropske unije. Ko će imati tu odgovornu ulogu još nije poznato, no već sada je poznato da političari iz bh. entiteta Republika Srpska smatraju da to mjesto pripada njima.

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Radovan Kovačević rekao je za Klix.ba da će SNSD o tome razgovarati sa partnerima nakon 21. marta ukoliko BiH otvori pregovore, ali je siguran kome to mjesto treba pripasti.

“I SNSD i Republika Srpska imaju veliki broj kadrova koji na profesionalan način mogu obavljati te poslove i činiti sve da BiH na adekvatan način ispunjava uslove koji će biti pred nama”, rekao je Kovačević.

Kovačević kaže da ta osoba treba biti i politička persona, ali i ekspert kada je u pitanju vanjska politika i evropske integracije.

“Zauzeli smo određen stav da to pripada RS-u. Mislimo da to treba uzeti u obzir ako se zna da je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH iz FBiH, kao i ministar vanjskih poslova i njegov zamjenik, te direktor Direkcije za evropske integracije i predsjedavajući parlamentarne komisije za evropske integracije.”

Kovačević ističe da SNSD već ima potencijalno ime kao kandidata za tu funkciju, ali s njim ne želi izlaziti u javnost dok Bosna i Hercegovina i zvanično ne dobije zeleno svjetlo Evropskog vijeća za otvaranje pregovora.

I ostali partneri su stava da se o ovome može razgovarati tek nakon što BiH no pitanje je da li će se lako postići saglasnost o imenu ili će i ovdje nastati politički problem.

Član Parlamentarne komisije za evropske integracije Saša Magazinović (SDP) smatra da glavni pregovarač mora biti osoba koja ima veliki lični kapacitet da iznese vrlo težak posao i da je bitno da radi isključivo u interesu BiH, a da je manje bitno iz kojeg grada dolazi i kojoj etničkoj grupi pripada.

“Ako imenovanje ljudi na veoma važne pozicije provedemo nešto što se u slengu u inostranstvu zove ‘natjecanje u ljepoti’, onda od toga nema ništa. Glavni pregovarač mora biti stručan i raditi u interesu BiH, a najmanje je bitno odakle dolazi. Glavni pregovarač BiH za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH (SSP) bio je čovjek iz RS-a i svoj posao je uradio sasvim dobro jer je formirao tim stručnih ljudi, a ne tim stranačkih poslušnika”, mišljenja je Magazinović.

On je naglasio da do sada niti na jednom sastanku ova tema nije spomenuta i da će se o tome govoriti kada dođe vrijeme.

 

klix