Ovo su imena uhapšenih u akciji “Index” koju je provela SIPA

U akciji SIPA-e kodnog naziva “Index” danas je uhapšeno šest osoba koje se dovode u vezu sa nezakonitim postupanjima u procesu izdavanja diploma.

Iako SIPA nije saopćila identitet uhapšenih, nezvanično saznajemo da su osim Edine Brutus, koja je jedna od osnivača Internacionalnog univerziteta u Goraždu, uhapšeni i bivši rektor ove visokoškolske ustanove Hajriz Bećirović i bivši sekretar Univerziteta Melvedin Jašarević te Kaja Imširović iz Zenice i Damir Žuga, bivši ministar obrazovanja BPK Goražde.

SIPA je prethodno izvršila pretrese objekata u vlasništvu privatnih i pravnih lica u Sarajevu, Goraždu, Travniku i Zenici.

Pretresi su izvršeni po nalogu Tužilaštva BiH, a ova akcija provedena je zbog sumnji na organizirani kriminal i pranje novca u nekoliko visokoškolskih ustanova.

Osim u Goraždu, SIPA je izvršila pretrese u nekoliko drugih gradova BiH, a pravna i fizička lica obuhvaćena ovom akcijom sumnjiče se za nezakonitu dodjelu diploma na nekoliko visokoškolskih ustanova u BiH.

Iz SIPA-e su naveli kako je prilikom pretresa 13 lokacija u četiri grada izuzeta obimna dokumentacija o financijskom poslovanju privatnih visokoškolskih ustanova, fakultetske diplome, dosjei studenata kao i 24.000 eura i 20.000 maraka.

Što se tiče Internacionalnog univerziteta u Goraždu koji je, između ostalih, predmet akcije postoje brojna svjedočanstva da su se na ovom univerzitetu prodavale diplome, između ostalih i da je bivši sekretar Univerziteta u Goraždu otkrio 55 lažnih studentskih dosjea.

Također, frizirani su i podaci o nastavnom kadru, u cilju sticanja licence za rad koju daje resorno kantonalno ministarstvo.