Grupa Rejjan obilježava dvadesetu godinu postojanja: Poslušajte novu kasidu “Junus a.s.”

Foto:klix.ba

Grupa Rejjan, jedan od najpoznatijih vokalnih ansambala duhovne muzike u Bosni i Hercegovini, obilježava dvadesetu godina postojanja. Tim povodom, vjernoj publici poklanja najnoviji singl za kasidu “Junus a.s.”, koja je autorsko djelo Dževada Ibrahimovića, trenutno vodećeg bosanskohercegovačkog tekstopisca ilahija i kasida.

– Kasida donosi jedinstvenu priču inspirisanu životom poslanika Junusa a.s. te njegovu borbu i pokajanje kako bi zadobio Božiju milost. Za muziku i aranžman zaslužan je Abdulkerim Popaja, čiji talent i posvećenost doprinose bogatstvu zvuka grupe Rejjan. Scenario i produkciju spota potpisuje Sulejman Muratović, jedan od najpriznatijih producenata duhovne muzike Bošnjaka 21. stoljeća – istakli su iz grupe Rejjan.
Spot za “Junus a.s.” nije samo vizualna poslastica, već i putovanje kroz morske dubine i prostranstva Njegove milosti. Sniman na prelijepim lokacijama na otoku Pagu u Hrvatskoj, spot odiše autentičnošću i prefinjenim prikazom morskog svijeta, kao netaknute blagodati sa kojom smo počašćeni.
– Grupa Rejjan je ostvarila nekoliko značajnih projekata koji su imali širok utjecaj na kulturu i duhovnu baštinu Bošnjaka. Još od naše Ramazanske večeri, koja je neizostavna tokom ramazanskih trpeza i iftara, naša posvećenost tradiciji, kroz autentične interpretacije ilahija i kasida, privukla je pažnju i poštovanje publike širom regije, a to najbolje potvrđuje veliki broj koncerata koji je iza nas. Neizostavan dio našeg rada su tri studijska albuma, što je posebno impresivno ako uzmemo u obzir da su članovi grupe, pored svog umjetničkog angažmana, posvećeni svojim profesionalnim angažmanima. Svoj doprinos udruženju “Rejjan” i duhovnoj muzici, članovi grupe su uvijek davali iz istinske ljubavi prema umjetnosti i duhovnosti sve ove godine, na šta smo neizmjerno ponosni – rekao je Rijad Imamović, predsjednik Udruženja za promociju multikulturalnosti Rejjan i menadžer grupe.
Kao vrhunac svoga rada u proteklih dvadeset godina, grupa Rejjan najavljuje svoj najnoviji i najzahtjevniji projekt do sada – izdavanje notne knjige pod nazivom “Melodije Duše”.
Ova zbirka ilahija i kasida sa notnim zapisima predstavlja prvi takav poduhvat u Bosni i Hercegovini, pružajući podršku ne samo mladim talentima koji se bave muzikom, već i svima koji žele istražiti bogatstvo islamske muzičke tradicije.
– “Melodije duše” će unaprijediti i sačuvati duhovno i muzičko stvaralaštvo Bošnjaka u 21. vijeku, nudeći novi vid izražavanja i povezivanja kroz umjetnost, duhovnost i saradnju između različitih religijskih izražaja – naglasili su iz grupe Rejjan.
Kroz protekle dvije decenije, grupa Rejjan je ostavila neizbrisiv trag u kulturnom i duhovnom pejzažu zemlje, doprinoseći ne samo umjetničkoj sceni duhovne muzike Bošnjaka nego i očuvanju bogate tradicije i kulture sjećanja na značajne datume u historiji Bosne.
faktor.ba