Uspostava USKOK-a neće biti blokirana – Lagumdžija: Već u četvrtak je planirano nekoliko imenovanja

Foto:oslobođenje.ba

VSTVBiH će se očitovati o odluci Upravnog vijeća Suda BiH, kojom su ukinute dvije odredbe Poslovnika VSTV-a, a koje se odnose na imenovanje sudija i tužilaca

Procedura izbora sudija i tužilaca u specijaliziranim odjelima Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH za borbu protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala – tzv. federalni USKOK neće biti zaustavljena, odlučeno je na jučerašnjem proširenom sastanku Stalne komisije za legislativu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

DVIJE ODREDBE

– Stalna komisija za legislativu je, dakle, donijela odluku da će predložiti Vijeću da se ova procedura ne zaustavlja, odnosno da vrijede odluke koje su donesene do 13. marta, rečeno nam je.

Nadalje, u saopćenju VSTV-a se ističe kako je donesena odluka da se konkursna procedura nastavi, s obzirom na to da su odlukom Suda BiH navedene odredbe Poslovnika VSTV-a BiH ukinute i da se kao takve ne primjenjuju od 13. marta, odnosno da one nisu poništene, što bi imalo za posljedicu da se nisu mogle primjenjivati od dana njihovog donošenja. U dijelu u kojem konkursni proces nije proveden do 13. marta, odnosno dana donošenja odluke, VSTV će stav zauzeti na sjednici 20. i 21. marta, saopćeno je.

Jedino tijelo koje može donijeti odluku o nastavku ili prekidu procedure imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija u posebne odjele je VSTV

Podsjećamo, Upravno vijeće Suda BiH donijelo je odluku kojom su ukinute dvije odredbe Poslovnika VSTV-a, koje se odnose na imenovanje sudija i tužilaca. Odluka je donesena na osnovu zahtjeva Arbena Murtezića, direktora Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH. Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija ranije je izjavio za naš list da su upoznati sa odlukom, te da moraju efikasno raditi. Kako je rekao, već ovog četvrtka je planirano nekoliko imenovanja i da je u planu pozivanje kandidata na razgovor.

– Trenutno imamo samo jedan otvoren konkurs iz januara ove godine, koji je raspisan za više od 80 pozicija u pravosuđu. Sve ostale ranije konkurse smo završili, odnosno obavili smo imenovanja. Ostao nam je još taj jedan koji ćemo morati poništiti, rekao je Lagumdžija.