Obilježena 28. godišnjica reintegracije općine Pale u FBiH

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen obilježjima  braniteljima i komandantima 6. Hrenovačkog bataljona Armije BiH u Hrenovici te svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas ej obilježena 28. godišnjica reintegracije ove lokalne zajednice u sastav FBiH.

Svečanosti su prisutvovali  brojn zvaničnici BPK I lokalnih zajednica u njegovom sastavu, a ovom prilikom ukazano je na važnost tog datuma.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Mutapčić osvrnuo se i na rad u protekloj godini, ističući dobru saradnju vijećnika u aktualnom sazivu.

„ Vijeće Općine Pale FBiH čine mladi ljudi kojima je u interesu prije svega čovjek. Dakle, nema podjela po stranačkoj ni teritorijalnoj pripadnosti jer  interes i cilj svih nas na čelu sa načelnikom Alminom Ćutukom je dobrobit stanovnika ove lokalne zajednice i  zato sa pravom mogu reći da je u proteklom periodu dosta toga urađeno. Realizovani su mnogi projekti,  doneseni mnogi značajni akti i usvojene bitne odluke na što sam posebno ponosan – kazao je Mutapčić.

Uz  čestitke povodom Dana reintegracije načelnik  Almin Ćutuk, govorio je i o razvoju lokalne zajednice u prethodnom periodu.

„Uporedi li se zatečeno stanje prije 28 godina i sada može se vidjeti  da je urađeno   mnogo.  Uvjek može bolje i više i  zato mi nastavljamo dalje raditi na unaprijeđenju života na ovim prostorima.   Prvi put mogu reći i odgovorno tvrdim da su stvoreni temelji, da nam dolaze bolji dani i da će se to vidjeti u narednom periodu – riječi su načelnika Ćutuka.

Čestitke građanima Općine Pale FBiH uputili su i Aida Obuća delegat u doma naroda Federalnog parlamenta, te Edin Ćulov premijer BPK Goražde, koji je ukazao na značaj dobre saradnje te najavio projekte koji bi  se u uz podršku Vlade BPK Goražde u narednom periodu mogli realizovati na prostoru ove lokalne zajednice.

Program su upotpunili I učenici OŠ „Prača“, a po uzoru na prethodne,  i ove godine dodijeljene su  nagrade  za najuspješnije literarne radove o temi „19. mart, Dan reintegracije Prače u F BiH“.

Uz ovaj datum u Semiz Ali pašinoj džamiji u Prači proučen je I Jasin pred duše šehida I poginulih branilaca  Općine Pale u FBiH.