RTCG – Radio Televizija Crne Gore – Nacionalni javni servis :: U toku :: Pod lupom i lažne diplome iz Goražda

Foto:rtcg.me

Skandal koji potresa Bosnu i Hercegovinu o lažnim diplomama na Internacionalnom univerzitetu Goražde opet otvara pitanje lažnih diploma u Crnoj Gori. Iz Alternative Crna Gora saopštili su da traže od crnogorskih institucija da provjere da li u našoj javnoj upravi ima ljudi sa diplomama sa tog kontroverznog fakulteta iz Goražda.

Po pisanju portala Istraga.ba, državna agencija Bosne i Hercegovine SIPA provjerava sve osobe povezane sa radom tog Internacionalnog univerziteta. Pripadnici SIPA-e pretresali su prostorije osnivača ovog univerziteta, Edine Brutu i njene snahe Elme Brutus, koja je bila zaposlena u upravljačkim strukturama univerziteta. Osim toga, SIPA je pretresla i objekte u vlasništvu Melvedina Jašarevića, generalnog sekretara Internacionalnog univerziteta Goražde.

Koordinator Alternativa Crna Gora Nikola Bezmarević za Portal RTCG navodi da se Internacionalni univerzitet u Goraždu odavno nalazi na spisku sumnjivih fakulteta, naročito, kaže, od prošle godine kada su izbrisani iz državnog registra.

Nikola Bezmarević    Nikola Bezmarević (Foto: rtcg.me )

“Prema našim informacijama, ovaj univerzitet je dobrim dijelom bio fokusiran na migrante sa Bliskog istoka, koji su preko navodnog studiranja išli dalje u Evropu. Kada su građani Crne Gore u pitanju, imali smo par slučajeva, međutim u ovom trenutku ne mogu dati detaljnije informacije dok ne utvrdimo sve činjenice i provjerimo u našoj bazi podataka”, naveo je Bezmarević.

On je podsjetio da Alternativa Crna Gora ima najveću bazu podataka diploma zdravstvenih i prosvjetnih radnika, među kojima ima mnogo sumnjivih diploma sa privatnih fakulteta iz okruženja, i istakao da još čekaju saradnju sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom zdravlja, kako bi počeli istragu.

“Takođe, ovim putem pozdravljamo izvanredan rad SIPA koja je, podsjetiću, započela istragu lažnih diploma i sumnjivih fakulteta u BiH na osnovu naših pet prijava 2021. godine. Od tada sa njima imamo odličnu saradnju koja će se, vjerujem, nastaviti i u narednom periodu. Pitanje lažnih diploma ima regionalni značaj, stoga je neophodno da i naše institucije dodatno pojačaju istragu. A mi ćemo kao i do sada biti na raspolaganju da pružimo sve informacije koje su u našem posjedu i zajednički otkrijemo sve lažne identitete u Crnoj Gori”, zaklučio je Bezmarević.

Podsjetimo, Alternativa je ranije objavila da je Srednja medicinska škola – Tutin osnovana u potkrovlju kuće.  Prvi sprat kuće je, kako su kazali, bio rezervisan za tehničke preglede automobila, dok se u potkrovlju nalazila škola.

Prema podacima koje posjeduje Alternativa Crna Gora, ova škola bila je mjesto na kojem su se masovno kupovale diplome. Zbog toga je i podnijeta krivična prijava protiv više desetina medicinara u Crnoj Gori, ali reakcije tužilaštva još nije bilo.

Bezmarević je saopštio krajem 2023. godine da u Crnoj Gori trenutno ima 25.000 do 30.000 lažnih diploma.

„Najveći broj lažnih diploma je u zdravstvu i prosvjeti. Što se tiče fakulteta odakle dolaze te diplome, najviše ih iz domena zdravstva ima iz Tutina i Novog Pazara. Tu je fakultet ‘Perfekt’ u Prijepolju, fakultet ‘Dositej Obradović’ u Novom Sadu i fakultet ‘Hipokrat’ iz Bujanovca“, naveo je Bezmarević.

Inače, ni nakon skoro 19 mjeseci, koliko je prošlo od kada su podnijete krivične prijave protiv 53 medicinska radnika zaposlena u zdravstvenim i drugim ustanovama u Pljevljima, a zbog osnovane sumnje da su falsifikovali diplome medicinskih škola iz okruženja, tužilaštvo ne saopštava da li je bilo pomaka u ovoj istrazi.

Alternativa Crna Gora je 12. aprila 2022. godine podnijela tužilaštvu krivične prijave protiv 53 zaposlena u pljevaljskim ustanovama zbog osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela, i to falsifikovanje javne isprave nabavka lažne diplome, nesavjesno pružanje medicinske pomoći, nadriljekarstvo i davanje mita.

rtcg.me