Evo šta je BiH uradila od 14 prioriteta i šta je ostalo da se uradi

Koji su prioriteti stavljeni pred BiH i šta je sve urađeno do sada, odnosno šta je ostalo da se uradi

Vijeće Evrope, gotovo je izvjesno donijeće odluku o otvaranju pregovora BiH sa Evropskom unijom, međutim do samih pregovora doći će tek onda nakon što BiH ispuni svih 14 prioriteta koje je pred nju još ranije stavila Evropska unija.

Inače, rješavanje 14 prioriteta bilo je i uslov za otvaranje pregovora, ali s obzirom na napredak koji je BiH postigla na putu ka EU, dobiće zeleno svjetlo za otvaranje pregovora ali bez konkretnog datuma.

U nastavku, donosimo vam koji su prioriteti stavljeni pred BiH i šta je sve urađeno do sada, odnosno šta je ostalo da se uradi, pišu Nezavisne.

14 prioriteta

1. Osigurati da se izbori provode u skladu sa europskim standardima tako što će provesti relevantne preporuke OSCE-a/ODIHR-a i Venecijanske komisije, osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka i održati lokalne izbore u Mostaru.

Ovaj prioritet djelimično je ispunjen, i to nametanjem odluka Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, a koji je izmjenio Izborni zakon BiH. Takođe, 20. 12. 2020. godine održani su i izbori u Mostaru.

2. Osigurati vidljive rezultate kada je u pitanju funkcionisanje mehanizma koordinacije o pitanjima koja se odnose na EU na svim nivoima, uključujući i pripremu i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje acquis-a

Prioritet nije ispunjen.

3. Osigurati pravilno funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Fokus