AFERA S DIPLOMAMA IZ GORAŽDA TRESE ITALIJU: Tužilaštvo BiH od Italije nije zatražilo hapšenje Salvatorea Messine

Foto:žurnalinfo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još uvijek nije zatražilo pomoć nadležnih institucija u Italiji za hapšenje Salvatorea Messine zbog prodaje lažnih univerzitetskih diploma u BiH, Italiji, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Libiji, Turskoj. Iako je u Italiji već skoro mjesec dana glavna vijest prodaja lažnih diploma iz BiH, ekspresno je pokrenuta i zvanična istraga, iz Tužilaštva BiH navode da nemaju pojma o tome niti su se obraćali italijanskim institucijama za hapšenje Messine

Postupajući tužitelj u narednom periodu donijet će odluku o daljim aktivnostima u odnosu na ovog osumnjičenog (o.a. Salavatore Messina), kao i eventualnim traženjem međunarodne pravne pomoći od institucija Republike Italije i drugih međunarodnih institucija jer je potrebno provjeriti da li institucije Italije vode istražne aktivnosti za djela počinjena na području te države“, ovo je odgovor Tužilaštva BiH od 20. marta novinarki Giada Lo Porto iz italijanske La Repubblica.

Iznenađena sporošću Tužilaštva BiH ova novinarka navodi da je sedam dana nakon objave informacija o prevarenim studentima u Italiji pokrenuta zvanična istraga.

Posjetimo, ovaj medij krajem februara objavio je priču o italijanskim studentima koji su prevareni od strane Salvatorea Messine i goraždanskog univerziteta. Prije skoro mjesec dana njihovim novinarima obratila se majka jedne studentice koja se, nakon što je završile studije, nije mogla registrovati u profesionalno udruženje psihoterapeuta u Italiji jer je bila sporna njena diploma. Diploma je dovedena u pitanje jer Univerzitet u Goraždu nije imao dozvolu za rad u Italiji. Nakon objave priče, u Italiji je ekspresno otvorena istraga i ovom mediju je potvrđeno iz nadležnog tužilaštva da je glavni osumnjičeni Salvatore Messina.

U razgovoru za Žurnal novinarka Giada Lo Porto, koja je radila na ovoj priči, rekla je da iznenađena da Tužilaštvo BiH još nije upoznato sa istragom u Italiji naročito uzimajući u obzir međunarodni karakter počinjenih djela.

Salvatore Messina/žurnalinfo

 

Salvatore Messina je organizirao prevaru, on je kreirao mrežu dobro poznatih sicilijanskih profesora i zdravstvenih radnika. Učinio je te ljude lažnim profesorima i na hiljade djece je prevareno. Čak i profesori tvrde da su bili prevareni. Messina i njegov sin Dario i Alessio Culotta su zvanično osumnjičeni. Messina je napravio ugovore sa državnim klinikama gdje su studenti odrađivali pripravnički. Oni su zaista studirali, radili u bolnicama. Tu je bilo oko 133 univerzitetskih profesora, doktora, predsjednik medicinskog udruženja Palermo i mnogi drugi ugledni ljudi,  tako da je studentima i javnosti sve izgledalo kao legitiman nastavni proces a sad se istražuje da li je bila prevara i pranje novca, kaže Giada Lo Porto.

Univerzitet u Goraždu, u dogovoru sa Odsjekom za europske studije Jean Monnet , već je dodijelio stotinu diploma iz fizioterapije, sestrinstva i osteopatije italijanskim studentima. Repubblica Palermo je 22. februara otkrila da univerzitet nikada nije bio akreditovan kao strana institucija koja djeluje u Italiji od strane nadležnih ministarstva u Italiji. Studenti nikada nisu potpisali nikakve ugovore sa Internacionalnim univerzitetom u Goraždom ili Odsjekom za europske studije Žan Moneom. Ugovori su potpisani sa švicarskom kompanijom Zaklada Europa fondacija (Umag), podružnica Lugano. Jean Monnet a ni švicarska zaklada pravno nemaju nikakve veze sa univerzitetskim studijama.

U međuvremenu, u februaru pojavile su se dvije bilješke italijanskog Ministarstva za obrazovanje iz 2018. i 2021. godine koje su već upozoravale na Messinin lažni univerzitet.

Prve studentske žalbe podnesene su 27. februaraFinansijska policija vodi istragu za prevaru. Bolnice obustavljaju stažiranje za mlade ljude koji dolaze iz Jean Monnet-a”, objavila je La Repubblica.

Istraga o lažnim diplomama u Italiji se proširuje, ne istražuju se samo prevara i  pranje novca. Finansijska policija i tužilaštvo u Palermu također istražuju ugovore koje je sklopio lažni Univerzitet Jean Monnet sa javnim i privatnim bolnicama. Istražitelji jedinice finansijske ekonomske policije Palerma pribavljaju dokumente od zdravstvenih kompanija Palerma, Caltanissetta, Agrigento i Trapani, zatim i od bolnica Civico i Buccheri La Ferla u Palermu, Giglio u Cefalùu, Cannizzaro u Kataniji.

U međuvremenu u BiH, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Edinu Brutus, Damira Žugu, Elmu Brutus, Kaju Imširović i Hajriza Bećirovića.

Međutim, Sud BiH je odbio prijedlog i svi su pušteni da se brane sa slobode. I Salvatore Messina za sada je na slobodi, posljednji put je nedavno viđen u Palermu.

(zurnal.info)