Radnici kompanije Emka Bosnia osnovali sindikat

Radnici privrednog društva Emka Bosnia danas su i zvanično fomirali sindikalnu organizaciju. Izabrano je rukovodstvo sindikata koje predvodi predsjednik Dino Hadžić.

“Naš primarni zadatak će biti ostvarivanje prava radnika u skladu sa zakonskim mogućnostima. Danas se okupilo oko 60 uposlenika na zajedničkom sastanku, bili su predstavnici radnika iz svih pogona u proizvodnji. Tačno 344 radnika, stalna uposlenika firme su još ranije dali svoj potpis, mnogo njih se javlja i želi biti dio sindikata. Slijedi standardna procedura, odnosno formalnosti oko osnivanja, mi ćemo biti dio Sindikata metalaca FBIH, imamo podršku sindikalnih organizacija, imamo podršku građana, kompletne javnosti i na tome smo jako zahvalni. Također jedinstveni smo u ovome, sve moje kolege su stale iza mene i ovo je jedini pravi način da se izborimo za svoja prava, za adekvatni platu, topli obrok”, izjavio je Hadžić.

Podsjetimo, radnici kompanije Emka Bosnia u petak su nakratko obustavili proizvodnju u svim pogonima, a okupljanjem u krugu fabrike u Goraždu i Vitkovićima od vlasnika su zatražili poboljšanje uslova rada. Događaji od jučer su samo kulminacija dugogodišnjeg nezadovoljstva visinom plata i načinom isplate toplog obroka, a vrhunac koji je doveo i do bunta radnika bila je odluka menadžmenta o slanju 20 uposlenika alatnice na prinudni odmor.

“Na sastanku sindikata su bili i predstavnici ovih radnika, i naš prevashodni zadatak će biti da zaštitimo i njihova prava”, kazao je.

Sa radnicima su u petak razgovarali predstavnici kompanije Emka iz Njemačke tražeći adekvatna rješenja za novonastalu situaciju, kojom su navodno i sami bili iznenađeni.

Danas radnici zaštitu svojih prava vide u sindikatu koji do sada nisu imali, od kolektivnih ugovora, do poštivanja ostalih prava radnika.

Kompanija Emka Bosnia u Goraždu i Vitkovićima zapošljava više od 600 radnika. EMKA grupa je vodeći svjetski proizvođač sistema za zaključavanje,brava, šarnira i brtvi za kućišta u oblastima industrije, elektronike i transporta. U njenim pogonima  nastaju alati za brizganje plastike I obojenih metala,  proizvodi od metala i plastike, odnosno kombinacije metal-plastika, dijelovi i sklopovi za elektroindustriju, autoindustriju i drugo.

Kompanija u Goraždu je druga po veličini, odmah iza matične firme u Njemačkoj, a većinu proizvoda izvozi na evropsko tržište.