Reportažu o akciji čišćenja Drine pogledajte sutra u programu RTV BPK Goražde u 20:00 sati

Generalna skupština UN prije 31 godinu usvojila je rezoluciju o vodama  i prvi Svjetski dan voda obilježen je 22. Marta 1993 godine. Općinsko vijeće Goražde je ponukano tom rezoluciom 2015. godine ustanovilo  Dan rijeke Drine i oda tada se simbolično obilježava čišćenjem priobalja, ali i divljih deponija u svim mjesnima zajednicama na području grada Goražda.

Od ranog jutra članovi brojnih organizacija, goraždanskih  udruženja, učenici osnovnih i srednjih škola te sportski kolektivi bili su u akciji čišćenja.  Goraždanskom Crvenom križu pripalo je uklanjanje smeća u priobalju Drine šetalištem profesora Rasima Živojevića i Iranskog šetališta.

„Crveni križ Goražde okupio je svoje volontere i odlučili smo da očistimo obalu rijeke Drine jer smatramo da je Drina ponos i simbol našeg grada. Nažalost nevodimo dovoljno računa o Drini i ovakve akcije bi trebale biti barem jednom mjesečno. a ne samo jednom u godini“ kaže Asja Srna volonterka „Crvenog križa“ Goražde

Odpad koji sa obale nisu bili u stanju dohvatiti volonteri „Crvenog križa“ posao su obavili članovi kajakaškog kluba Buk.

Kajakaški klub „Buk“ od prve akcije 2015 godine se odaziva pozivu kako bi našu „goraždansku ljepoticu održali što čistijom. Ukupno osam kajakaša učestvuje u prikupljanju smeća u vodi i sve što smo u mogućnosti da dohvatimo mi smo pokupili. Cilj nam je da Drina bude lješpa kako za nas goraždane tako i za sve turiste koji nam dođu kaže Kenan Kadrić, predsjednik KK Buk.

Reportažni zapis o akciji čišćenja rijeke Drine možete pogledati sutra  programu RTV BPK Goražde u 20.00 sati.