Švedska ministrica otkrila da li BiH može postati dio EU sa jakim prisustvom međunarodnog faktora

Ali mnoge su reforme pred vama, rekla je

FOTO: Avaz

Ministrica evropskih poslova Švedske Džesika Rozvol (Jessika Roswall) sastala u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova BiH.

 

Nakon sastanka održana je konferencija za medije, gdje je ona poručila da je došla u pravom trenutku da čestita BiH na otvaranju pregovora sa EU.

– Pokazali ste opredijeljnost za svoj evropski put kroz nekoliko novih zakona. Iskoristili ste ovaj trenutak. Što konkretnije rezultate pokažete i što više napora uložite u reforme, to će biti lakše održati momentum koji podržava proširenje. To je posebno značajno kada govorimo o temeljnim pitanjima demokratije i vladavine prava. Švedska je zemlja koja podržava BiH na evropskom putu i politički i finansijaski smo najveći bilateralni donator – rekla je.

FOTO: Avaz

Dodala je da tempo napredovanja BiH ka EU ovisi samo od nas.

– Ponavljam ono što je rekla Ursula fon der Lajen koja je bila u januaru, u rukama BiH je da prihvati put koji ste prihvatili i ne dajte da vas išta skrene s puta. Vaše mjesto je u evropskoj porodici – istakla je.

Upitana da prokomentariše da li BiH može postati članica EU uz prisustvo OHR-a i trupa EUFOR-a, ona je poručila:

– Da, naravno. Kada smo dodijeli kandidatski status BiH u decembru 2022. i sada Evropsko vijeće odlučilo da se otvore pregovori o članstvu, naravno da time govorimo da vi možete biti članica. Ali mnoge su reforme pred vama. Po različitim kriterijama morat ćemo pratiti planove kroz Delegaciju EU.

 

Avaz