Dan otvorenih vrata u kasarni Kosova

Danom otvorenih vrata u kasarni Kosova kod Ustikoline danas je obilježena 32. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 19. godišnjica Drugog pješadijskog /rendžerskog puka Oružanih snaga BiH.

Centralnoj manifestacaiji uz postrojavanje pripadnika 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade OS  BiH te predaju raporta,  prisustvovali su  predstavnici  izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde i lokalnih zajednica u njegovom sastavu,  predstavnici boračkih udruženja I drugih organizacija I institucija te učenici osnovnih I srednjih škola za koje su organizirana I sportska takmičenja.

Ovom prilikom odata je I počast najhrabrijim sinovim ove zemlje koji su za njenu odbranu dali svoje živote.

Komandant 3. Pješadijskog bataljona 4.pješadijske brigade OS BiH pukovnik Muamer Sijerčić, uz čestitke svim pripadnicima Armije RBiH i OS BiH,  naglasio je važnost sjećanja na period kada je formirana Armija RBiH.

Dodao je da organizovanjem ovakvih manifestacija pripadnici Drugog pješadijskog / rendžerskog puka ponosno i dostojanstveno njeguju i čuvaju  tradiciju Armije RBiH

“Dan kada je formirana  Armija R BiH 15. april 1992.godine, predstavlja   jedan je od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje.  To je dan kada su  zvanično formirane snage koje su uprkos brojnim iskušenjima uspjele hrabro i časno odbraniti državu BiH. Dan Armije RBiH nas podsjeća na odbranu BiH i historijski kontinuitet njene vrijednosti kao i na sve hrabre i čestite borce koji su svojim časnim zalaganjem našu domovinu odbranili od agresije, a našem narodu donijjeli mir i slobodu“- kazao je pukovnik Sijerčić.

Čestitke povodom Dana Armije RBiH i godišnjice formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH na svečanosti je  uputio i premijer Bosanskopodrinjskog (BPK) kantona Goražde Edin Ćulov.

„Zahvaljujući Armiji RBiH, mi smo danas tu, uz obavezu da nastavimo jačati našu državu u demokratskom i svakom drugom pogledu i da svim njenim neprijateljima jasno kažemo da je Bosna i Hercegovina država  bila i da će biti zauvijek. Stvaranje zajedničkih, modernih oružanih snaga na državnom nivou, jednako je važan uspjeh za budućnost BiH, ali bez herojske borbe pripadnika Armije RBiH očuvanje BiH od agresije to bi bilo nemoguće. Na nama je da da to čuvamo od zaborava, ali i gradimo budućnost naše zemlje za mlade naraštaje, kako bi gradili život u sigurnom i demokratskom društvu“-naglasio je premijer Ćulov.

Doprinos u obilježavanju ovog datuma dali su i učenici osnovne  škole Ustikolina koji su  pisali literarne radove o godišnjici formiranja Armije Republike BIH, a najuspješnijim na ovom kao I sportskim takmičenjima, dodjeljene su I diplome I  nagrade.