U Kantonalnoj bolnici Goražde u toku je procedura nabavke neophodne opreme kojom će se značajno unaprijediti rad ove zdravstvene ustanove

Direktor, prim.dr Fuad Rovčanin podsjeća da je u okviru programa finansijske konsolidacije zdravstvenih ustanova na nivou Federacije, Kantonalna bolnica  Goražde za 2023. godinu od resornog federalnog ministarstva i Vlade FBiH  dobila 500.000 KM za nabavku opreme.

„ Provedena je tenderska procedura koja je okončana te se uskoro očekuje i isporuka uređaja. U toku je nabavka lampi za operacione sale, digitalnog rendgen aparata i operacionog stola sa nastavcima za ekstenziju  radi ortopedskih, ginekoloških, uroloških ali i opšte hirurških operacija“ – precizirao je dr. Rovčanin.

Po njegovim riječima, trenutno se radi na rekonstrukciji dijela radiološke službe gdje je bio smješten analogni rendgenski aparat   koji je demontiran.

„ Radi  se na pripremi podloge na kojoj će biti instaliran novi digitalni rendgen aparat. U funkciji trenutno imamo jedan rendgenski aparat koji je ranije služio najviše za radiografsko snimanje pluća tako da smo sad prisiljeni reducirati malo  broj pacijenata i vrše se samo neophodni rendgenski snimci. Očekujemo da će najdalje za mjesec i po dana biti instaliran novi digitalni radiografski aparat, a postavljanje nove podloge i prostor će učiniti funkcionalnijim“ – kazao je on.

Direktor Knatonalne bolnice Goražde napomenuo je da je u okviru projekta informatizacije već instaliran PACS sistem te će i novi digitalni RTG aparata kao  i CT uređaj  biti uvezani i pratiće se u ordinacijama.