Ovo povrće je zdravije jesti sirovo nego kuhano: Idealno za one koji žele izgubiti kilograme

FOTO:Facebook

Sirovo povrće također sadrži visok procent vlakana i dosta vode, što zauzvrat daje sitost

Konzumiranje određenog sirovog povrća ima bolje blagodati po zdravlje nego kada je termički obrađeno – kuhano, pečeno ili prženo, ističe nutricionistkinja Ešli Toš. Ona je otkrila koje povrće možete da jedete u sirovom stanju. Ističe da upravo ono može da poboljša imunitet i da vam osjećaj sitosti.

 

 

Sirovo povrće također sadrži visok procent vlakana i dosta vode, što zauzvrat daje sitost. Također, grickanje sirovog povrća može da ima korist ukoliko želite da izgubite kilograme, piše Mondo.rs.

– Određeno sirovo povrće je mnogo bolje od termički obrađenog jer kuhanje i prženje smanjuje njegove korisne materije. Uzmite, naprimjer, bijeli luk. Bijeli luk sadrži alicin koji je koristan za imuni sistem. Kada ga kuhamo, mi smanjujemo njegovo dejstvo – objasnila je nutricionistkinja, prenosi Dejli Star.

Dodaje da je važno da u ishranu uvrstite i jedno i drugo – i sirovo i termički obrađeno povrće. Preporučuje za užinu grickanje paprika u kombinaciji s humusom.

Paprike

 

Paprike su bogate vitaminom C i dospjet će u većoj mjeri u vaš organizam ukoliko ih jedete sirove

Brokule

Brokule sadrže dosta vlakana i vitamina C. Potrudite se da ga dobro operete i možete da ga grickate uz neki sos.

Bijeli luk

Bijeli luk je mnogo zdravije jesti sirov, na taj način ćete u organizam unijeti više alicina koji sadrži, a koji je povoljan za jačanje imuniteta. Bijeli luk možete sitno da isjeckate i dodate u salatu ili jaja.

Crni luk

Jedenje sirovog crnog luka pomaže u smanjenju holesterola i nivoa šećera u krvi. Uvijek možete da ga dodate u salatu ili sendvič.

Batat

Batat, poznatiji kao slatki krompir, možete da jedete sirov, za razliku od običnog krompira koji se nikako ne preporučuje. Sadrži dosta vitamina C i A, vlakana i kalija.

Avaz