Republika Srpska danas na stol stavlja entitetski izborni zakon kao odgovor Schmidtu

Foto:klix.ba
Nacrt izbornog zakona Republike Srpske naći će se danas na dnevnom redu 11. posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, saznaje Klix.ba.
Ranije je sazvana sjednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda na temu “Razmatranje aktuelne bezbjednosne i političke situacije u svijetu sa aspekta reperkusija na RS – prijedlog predsjednika RS-a, predsjednika Narodne skupštine, predsjednika Vlade i člana Predsjedništva BiH.”Ipak, kako saznajemo, poslanici će danas razmatrati i nacrt entitetskog izbornog zakona nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH s ciljem poštenijih i transparentnijih izbora uvođenjem skenera, identifikacije birača i pravilnijeg načina brojanja glasova.

Vlast RS-a poručuje da neće pristati na nametanja visokog predstavnika, kojeg deklarativno i ne priznaju, te da će donijeti svoj zakon po kojem će ubuduće provoditi izbore.

Ovo bi, ukoliko se donese entitetski zakon, definitivno mogao biti uvod u novu političku krizu i to u izbornoj godini.

Kolegij NSRS-a je pozvao lidere parlamentarnih stranaka da danas do početka sjednice dostave zahtjeve za obraćanje u trajanju do 10 minuta, u skladu sa Poslovnikom.

Također, Kolegij je predlagačima dnevnog reda odobrio uvodna obraćanja u trajanju do 30 minuta.

Posebna sjednica NSRS-a zakazana je za danas u 10 sati, ali se očekuje da će početak kasniti.

klix.ba