Imenovanjem direktora Doma zdravlja u Ustikolini zaustavljen kolaps ustanove

Za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Ustikolina imenovan je Adnan Osmanspahić, magistar zdravstvene njege, inače zaposlenik Doma zdravlja.
Time bi trebali biti riješeni brojni problemi sa kojima se ova zdravstvena ustanova susretala već izvjesno vrijeme, a zbog čega su članovi sindikalne organizacije ukazivali štrajkovima upozorenja u proteklom periodu.Podsjetimo, situacija je usložnjena činjenicom da je ova zdravstvena ustanova u jednom momentu ostala bez menadžmenta i mogućnosti nabavke elementarnih sredstava za rad, lijekova, reagenasa i drugog neophodnog materijala. U međuvremenu stvari su ispolitizirane do te mjere da je među zaposlenima ostalo vrlo malo onih koji su mogli ili uopće željeli biti imenovani za vršioca dužnosti direktora.

Osmanspahić ističe kako je prihavatio poziciju vršioca dužnosti direktora jer bi u suprotnom Dom zdravlja bio doveden u totalni kolaps, a stanovnici Ustikoline ostali bez adekvatne zdravstvene zaštite.

“Moj plan za početak, nakon što smo odblokirali adminsitraciju, da se riješe sva goruća pitanja ustanove, u minusu smo oko 20 000 maraka, na računu imamo oko 4 500 maraka u kasi 900 maraka i to dovoljno govori o našoj situaciji. Rješili smo određena pitanja, obračunali plate za februar i uskoro mart, nastavljamo sa radom, obezbjediti ćemo nabavku neophodnih materijala za nesmetan rad”, kaže Osmanspahić.

Sve to će biti moguće tek nakon što se isprave proceduralne greške koje su se pojavile u međuvremenu, a zbog kojih direktor još uvijek ne može potpisati niti jedan akt.

Ono što će biti ključno je obezbjeđene ljekara neophodnih za pružanje usluga građanima Ustikoline jer doktorici koja trenutno radi ugovor ističe 1.aprila. Osmanspahić tvrdi da ima rješenja kako zdravstvena zaštita stanovnika ne bi bila dovedena pitanje, te je već povukao doktoricu koja je na specijalizaciji uprkos “pritisku” osnivača i upravnog odbora da se na ovo mjesto zaposli doktorica iz Foče.

“Zdravstvena zaštita sanovnika nije i neće biti ugrožena, ja nemam namjeru uraditi ništa što nije u skladu sa zakonom. Osim toga, planiramo izmiriti dugove prema ljekarima specijalistima koji dolaze kao konsultanti kod nas u ustanovu, također nastaviti pružanje zdravstvene zaštite u tom pravcu, imamo dolazak interniste u redovnom terminu, pedijatra, ginekologa i ostalih specijalista koji su bitni za za primarnu zdravstvenu zaštitu. U suštini radit ćemo na tome da pacijenti ne osjete apsolutno nedostatak bilo čega, laboratorija će se pustiti u funkciju, u opštoj službi će biti nabavljen materijal koji nedostaje. Mislim također da je vrijeme da se tenzije oko Doma zdravlja spuste na minimum, želim da sve službe nesmetano rade i pružaju zdravstvene usluge. Politici svakako nije mjesto u zdravstvu”, kaže Osmanspahić.