Udruženje “Biser” obilježilo Dan narcisa

Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser” danas je u Goraždu organiziralo tradicionalnu akciju Dan narcisa.

Uz dodjelu cvijeta koji simbolizira život i prikupljanje novčanih priloga u visini koju sami odrede, članice udruženja građanima su i podjelom brošura nastojali skrenuti pažnju na važnost prevencije karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja.

Akcija Dan narcisa je doprinos podizanju svijesti  prvenstveno kod žena da redovno vrše preglede I samopreglede što je izuzetno važno, jer kod karcinoma dojke rano otkrivanje znači izliječenje – naglasile su članice Udruženja Biser.

“ Mi moramo raditi istim intenzitetom  i nastojati podizati svijet jer nažalost svake godine imamo porast oboljelih i starosna granica se pomjera na dolje. Moramo istim tempom  motivisati  žene ali i muškarce da idu redovno na preglede. Mi imamo rezultate samo pregledanih žena I taj karcinom može biti i u većem porastu jer nemamo skrining odnosno godišnje kontrole svih građana, već samo po sistematskim pregledima ili ako žene same zatraže da idu na preglede” – naglasila je predsjednica Skupštine udruženja “Biser” Mersiha Pecikoza.

Sa sličnim akcijama udruženje nastavlja I ove godine s tim da će se i edukativna  predavanja uz učenike srednjih škola, organizirati i za devete razrede osnovnih škola gdje će se ukazati na važnost prevencije karcinoma dojke ali I drugih malignih oboljenja.

E.G.