U Goraždu obilježen Međunarodni dan dječije knjige

 

U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu Goražde u Domu mladih danas je obilježen 2. April – Međunarodni dan dječije knjige.

Ovaj datum obilježava se širom svijeta na dan rođenja Hansa Christiana Andersena što je prilika da se  naglasi važnost čitanja djeci I doprinese  podizanju svijesti o tome koliku moć imaju knjige za dječji razvoj – kognitivni, socijalni i emocionalni.

Brojni mališani Goražda danas su recitalima, igrokazima, plesom I pjesmom ukazali na važnost čitanja s posebnim akcentom na dječiju književnost I potrebu sticanja navike čitanja još od ranog djetinjstva.

Povodom ovog datuma Narodna biblioteka JU Centar za kulturu Goražde  nagradila je najmlađe, najstarije i najaktivnije čitaoce.

Dobrodošlicu roditeljima, zvaničnicima I ostalim posjetiocima  poželjeli su Emina Hadžić, ispred Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK  i Jasmin Bešlija direktor Centra za kulturu Goražde.

“Ovo je jedna lijepa prilika da se naši učenici, ali i odrasli, koji su članovi biblioteka i ljubitelji lijepe riječi i knjige, okupe na jednom mjestu kako bi na jedan simboličan način obilježili ovaj značajan datum. Sala Doma mladih je puna, od najmlađih do najstarijih. Ponosni smo na ovakav odziv naših sugrađana”- kazao je Bešlija.

Bogat program povodom Međunarodnog dana knjige priredili su goraždanski vrtić „Zvjezdice“ i Park „Plavi cvijet“ te učenici i nastavnici osnovnih škola sa područja BPK-a Goražde.