Srđan Amidžić ispoštovao odluku Christiana Schmidta o privremenom finansiranju institucija

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić koji dolazi iz redova SNSD-a potpisao je privremeno finansiranje institucija BiH postupajući po izmjenama zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Visoki predstavnik je 7. juna 2022. godine donio odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, izmjenio je i dio zakona u vezi sa privremenim finansiranjem institucija Bosne i Hercegovine.

“S ciljem obavljanja zakonom utvrđenih aktivnosti budžetskih korisnika, privremeno finansiranje ostvaruje se u iznosu od jedne četvrtine budžeta za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine, u skladu s posljednjim zakonom o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine obavezan je izvršiti ovu odredbu i obavezan je to učiniti blagovremeno.”, navodi se u Schmidtovoj odluci.

Dvije godine kasnije budžet BiH nije usvojen na vrijeme pa je ministar finansija Srđan Amidžić iskoristio Schmidtovu izmjenu i donio odluku o privremenom finansiranju i o izdvajanju novca za lokalne izbore.

“Radi se o odluci koja je u nadležnosti ministra, koju nije potrebno usvajati na Vijeću ministara BiH”, kazala je glasnogovornica Ministarstva finansija i trezora BiH Vanja Furtula.

Interesantno je da je upravo Amidžić u javnosti veliki protivnik visokog predstavnika Christiana Schmidta, a čak je jednom prilikom opozicione lidere nazvao “asistentima OHR-a u RS-u”.

“Nijednom rečenicom oni se nisu referisali po tom pitanju, već su nastojali da u Narodnoj skupštini Republike Srpske provlače teze koje dolaze iz OHR-a. Na toj sjednici je to ogoljeno i ljudi koji žive u Republici Srpskoj su mogli jasno da vide ko su radnici OHR-a u Republici Srpskoj i u Narodnoj skupštini Srpske, oni koji su najviše branili njegove stavove, uopšte se ne protiveći činjenici da je on taj koji je počeo da donosi odluke u Republici Srpskoj”, govorio je Amidžić.

No, kada je novac u pitanju, očito da su Schmidtove odluke povoljne i po njegove protivnike iz SNSD-a.

Članica Predsjedništva SDS-a Aleksandra Pandurević danas je poručila da, dok u Banjoj Luci izvode predstave i obmanjuju narod, SNSD i njihovi funkcioneri u Sarajevu revnosno sprovode nametnute odluke Christiana Schmidta.

“Ministar finansija i trezora Srđan Amidžić upravo je postupio po Šmitovom nametnutom Zakonu o finansiranju institucija BiH i Centralnoj izbornoj komisiji odobrio 7,4 miliona KM za sprovođenje lokalnih izbora. Ovim su potvrdili i da su najobičnije laži priče o Izbornom zakonu Republike Srpske i Republičkoj izbornoj komisiji”, izjavila je Pandurević.

 

klix