Alisa Mutap osuđena na dvije i po godine zatvora, Hasan Dupovac oslobođen

foto:bhrt.ba

Sud Bosne i Hercegovine donio je pravosnažnu presudu kojom je Alisa Mutap Ramić, bivša djevojka smrtno stradalog mladića Dženana Memića, pravosnažno osuđena na dvije i po godine zatvora. Prema ovoj odluci, policijski službenik Hasan Dupovac oslobođen je optužbi za zloupotrebu položaja.

Ovu informaciju za BHRT potvrdio je Muriz Memić, otac stradalog Dženana.

Podsjetimo, Alisa Ramić je osuđena zbog prikrivanja dokaza i davanja lažnog iskaza, dok je Dupovac prvostepeno osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Podsjetimo, suđenje u ovom predmetu počelo je u oktobru 2021. godine svjedočenjem Muriza Memića. Prvostepena presuda izrečena je u novembru naredne godine kada su svi optuženi bili oslobođeni.

Dženan Memić je teško povrijeđen 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, a preminuo je nekoliko dana kasnije. Tužilaštvo Kantona Sarajevo pokušalo je dokazati da se radilo o saobraćajnoj nesreći, za koju su bili optuženi Ljubo i Bekrija Seferović. Optužnicu tužioci u dva navrata nisu uspjeli dokazati pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Nakon što su te presude poništene, Vrhovni sud Federacije BiH takođe je utvrdio da nema dokaza da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći.

U slučaj Memić uključilo se i državno tužilaštvo, tako da se pred Sudom BiH vodio drugi proces koji je trebalo da utvrdi da li je proteklih godina bilo prikrivanja dokaza i ometanja istrage.

bhrt.ba