Centralna bajramska svečanost Muftijstva goraždanskog u džamiji Sinan-bega Boljanića u Čajniču

Centralna bajramska svečanost na području Muftijstva goraždanskog sutra će  se održati u džamiji Sinan – bega Boljanića, Medžlis Islamske zajednice (IZ) Čajniče. Bajram-namaz će predvoditi i hutbu održati muftija goraždanski  Remzija ef. Pitić.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog Refik ef. Čaušević napominje da će se bajram namaz klanjati u 6.51 sati

„ Sutra je jedan od najvećih muslimanskih blagdana Ramazanski bajram kojem se radujemo svi a posebno postači koji će večeras ako Bog da sa posljednjim akšamskim ezanom završiti ibadet posta i očekivati da će Svevišnji ukabuliti  i dati nagradu za ovaj veliki ibadet. Bajram namaz se klanjati u svim džamijama a centralna svečanost je u džamiji u kojoj smo klanjali i prvi teravih namaz, novoobnovljenoj džamiji Sinan bega Boljanića koju ćemo ako Bog da svečano otvoriti u julu“ – kazao je ef. Čaušević.

Naglasio je da će tradicionalno i na porostou Muftijstva goraždanskog biti obilježen drugi dan Ramazanskog bajrama, Dan šehida

„ Datum koji je ustanovljen 1995. godine odlukom Rijaseta IZ u BiH svake godine se obilježava na prigodan način u svim džematima, medžlisima i muftijstvu.  Centralni program obilježavanja održat će se na spomen obilježju „Goražde grad heroj, svojim braniocima“  a potom slijedi obilazak mezarja Glamoč, Omeđak, Baćci i Kolijevke. U 12 sati u Sinan begovoj džamiji u Goraždu proučit će se Hatma dova šehidima koju tradicionalno uče imami, vjeoručitelji, polaznici metkebske pouke, članovi Mreže mladih, Odjela za brak i porodicu i sve džematlije koje znaju učiti i pozivamo ih da se okupimo drugog dana Ramazanskog Bajrama“ – poručio je ef. Čaušević.