FOTO:ilustracija
Baklava je simbol Bajrama pa bi bilo nezamislivo da se ova tradicionalna slastica ne nađe na trpezi narednih dana.
S druge strane, baklava ima skoro 500 kcal na 100g, od čega oko 30g šećera. Zato je nitricionista Kenan Mandra ovog Bajrama osmislio jednako ukusnu baklavu sa 60 posto manje kalorija odnosno sa samo 15g šećera na 100 grama baklave.
Tajna je u prirodnom domaćem medu u kombinaciji sa erythritolom (zdrava zamjena za šećer – bez kalorija, može se kupiti u svakom boljem marketu ili trgovini zdravom hranom), a okus je 100 posto baklava. Niko neće primjetiti razliku.
Potrebni sastojci:
Za baklavu:
- 1 paket jufki za baklavu
-
- 1 ½ šolje mljevenih oraha
- 1 kašićica mljevenog cimeta
- ½ šolje maslaca, otopljenog
- po želji mljeveni pistaciji
Za agdu:
- ½ šolje vrele vode
- ½ šolje domaćeg meda
- ½ šolje erythritola
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašićica ekstrakta vanilije
Način pripreme:
Zagrijte pećnicu na 175°C. Posudu za pečenje namažite s malo otopljenog maslaca. U zdjeli za miješanje pomiješajte mljevene orahe i mljeveni cimet. Staviti na stranu.
Razmotajte jufke i pokrijte ih blago vlažnom kuhinjskom krpom da se ne osuše. Uzmite jednu jufku i stavite ga u namašćenu posudu za pečenje, premažite je otopljenim maslacem pomoću slastičarske četke. Ponovite ovaj korak s drugom jufkom, stavite je na prvu i premažite otopljenim maslacem.
Pospite tanak, ravnomjeran sloj smjese orašastih plodova preko jufke. Nastavite slagati jufke i smjesu orašastih plodova, premažući svaki sloj otopljenim maslacem, dok ne potrošite svu smjesu orašastih plodova. Završite završnim slojem jufke na vrhu, također je premažite otopljenim maslacem.
Oštrim nožem pažljivo zarežite gornje slojeve baklave u dijamantne ili četvrtaste oblike. To će pomoći pri kasnijem rezanju baklave. Baklavu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30-35 minuta, odnosno dok ne porumeni i postane hrskava.
Dok se baklava peče pripremite sirup (agdu). U malom loncu pomiješajte vodu, med, erythritol, limunov sok i ekstrakt vanilije. Pustite smjesu da lagano kuha na srednjoj vatri uz povremeno miješanje i ostavite da kuha oko 5 minuta. Maknite s vatre i ostavite sa strane da se malo ohladi.
Nakon što baklava izađe iz pećnice, odmah ravnomjerno prelijte ohlađeni sirup preko vruće baklave, pustite da upije. Pazite da sirup ulijete i između zarezanih linija.
Ostavite baklavu da se potpuno ohladi i natopi sirupom nekoliko sati ili preko noći prije posluživanja. Možete dekorirati sa mljevenim pistacijama ili orasima.
klix