Dizdarević: Slučaj ‘Gdje je Sara’ otvorio novu epohu! Okvalifikovati zločinom protiv čovječnosti!

Nakon dokumentarnog filma “Gdje je Sara?” čiji su autori kolege iz Centra za istraživačko novinarstvo i gostovanja Sarine majke Aleksandre u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića, donosimo priču o otetim bebama. Nažalost, Aleksandrina sudbina nije usamljena. U istraživanju bebi afere učestvuje i sigurnosni stručnjak i univerzitetski profesor iz BiH, prof. dr. Sandi Dizdarević. Na kanalu koji pruža podršku majkama čije su bebe nestale odmah po rođenju, objavljen je video, izvještaj iz aprila ove godine pod nazivom Stranci preuzeli bebi aferu. Mnoštvo roditelja svjedočilo je o svojim sudbinama. Među njima je i Aleksandra, Sarina mama. “Sistem ne želi otvarati ‘Pandorinu kutiju’! Slučaj ‘Gdje je Sara’ je otvorio novu epohu! Nadam se da će se Tužilaštvo u Banjoj Luci ohrabriti da istraži ovaj slučaj i da dođemo do objektivne istine! Najveći procenat ovih slučajeva se dešavao na Kosovu! Najveći procenat pobunjenih roditelja je u Srbiji!”, pojasnio nam je Dizdarević.

 

Dizdarević pojašnjava da ima dosta ljudi koji dijele sudbinu Aleksandre, majke nestale djevojčice Sare. U Srbiji ne postoje grobna mjesta gdje su ta djeca sahranjena. Prema dokumentima do kojih su istraživači došli u Srbiji, djeca su sahranjivana na grobnim mjestima koja ne postoje!

“Srbija je mnoge predmete proglasila zastarjelim i ne postoji mogućnost otvaranja zvaničnih istraga! Kroz međunarodne faktore moramo pokušati ove slučajeve kvalifikovati kao zločin protiv čovječnosti! Sistem ne želi otvarati ‘Pandorinu kutiju’!”, kazao nam je Dizdarević.

Kompletan razgovor pogledajte na našem YouTube kanalu.

 

face.ba