Predstavnici stranaka Bošnjaka okupili se u Sarajevu, Konaković: Sve su stranke bitne, a posebno SDA

FOTO: Avaz

Naglasio je da se čudi reakciji VKBI-a povodom današnjeg sastanka s obzirom na to da su ranije pozivali političke aktere da budu aktivniji

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković organizirao je danas u Sarajevu okupljanje stranaka Bošnjaka iz regije. Obratio se medijima na Baščaršiji, gdje je poručio da skup nosi plemenite poruke.

 

 

– Imamo program u popodnevnim satima, ovo je prijateljski doček gostiju koji su se odazvali našem pozivu – istakao je.

Dodao je da ideja ovog sastanka je važnija od svakog pojedinca.

– Ovdje su predstavnici najjačih stranaka regiona, iz Crne Gore, Sandžaka, Sjeverne Makedonije. To pokazuje opravdanost ovog sastanka. Danas ćemo otvoriti vrata da se ono što je započeto u Skoplju nastavi. Nekoliko je tema, položaj Bošnjaka u država regiona, pitanja EU integracija, ekonomija kao problem odlaska mladog stanovništva. Ideja iz Skoplja je da se formira jedan klub parlamentaraca. Otvorit ćemo i dodatne teme i pozvati da nam se priključe i druge kolege – rekao je.

 

Naglasio je da se čudi reakciji VKBI-a povodom današnjeg sastanka s obzirom na to da su ranije pozivali političke aktere da budu aktivniji.

– VKBI je važan faktor u svemu što planiramo da radimo, svaka od stranaka, SDA posebno i njen lider Bakir Izetbegović zato pozivamo da se okupimo oko plemenite ideje i da se ne gleda ko je prvi zvao, ko nije. Ovaj skup ima poruke mira, suživota, ustavno pravnih utemeljenih ciljeva i pokazuje da se jedinstvo Bošnjaka počinje dešavati – naglasio je.

Poručio je za kraj i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ne propusti priliku da skine kolektivnu odgovornost sa srpskog naroda.

Na skupu se pojavili i ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak, predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić i brojni drugi.

FOTO GALERIJA:

 

Avaz