Vremenske oscilacije nisu dobre ni za prirodu ni za čovjeka

foto:bhrt.ba

Temperature zraka posljednih dana obaraju rekorde. Ponegdje su čak i prelazile 30 stepeni. Dok klimatolozi objašnjavaju da su to posljedice globalnih promjena, ljekari upozoravaju da je sve više zdravstvenih tegoba povezano sa temperaturnim oscilacijama.

Zimske temperature u sedmici su zamijenjene tropskim. Klimatolozi kažu, minula zima bila je najtoplija od početka mjerenja, sa minimalno padavina, a srednje vrijednosti mjerenih temperatura daleko su iznad prosječnih.

BAKIR KRAJINOVIĆ, klimatolog

“Ovog mjeseca već smo nadmašili dva rekorda za Bihać i Drvar. Izmjerene vrijednosti su od 31 stepen Celzijusa, što su i novi apsolutni rekordi u pogledu apsolutnih temepratutra zraka. Pored ovih meteoroloških stanica, iznad 30 stepeni mjereno je u Tuzli i Sanskom Mostu. Moramo biti svjesni svega što se dešava na globalnoj razini. To se odražava na vrijeme i vremenske prilike u našoj zemlji, a one postaju sve ekstremnije.”

Stresne temperaturne situacije nisu dobre ni za prirodu ni za čovjeka, poručuju meteorolozi. Dodaju, osim ekstremnih temperatura, sve češće su i kiše koje nose saharski pijesak.

IGOR KOVAČIĆ, meteorolog

“On se transportuje u srednju i sjevernu Evropu, i on je najčešći u proljeće. Nije neuobičajena pojava, ali jeste učestaliji u odnosu na ranije. To je upravo zato što smo imali izraženo južno i jugozapadno strujanje, tako da se to od febrauara do današnjeg dana sada već desilo treći put.”

Prošle sedmice u čizmama, ove u sandalama. Vremenske oscilacije nisu dobre ni za prirodu, ali ni za čovjeka, a to potvrđuje i broj onih koji su potražili pomoć u Hitnoj pomoći žaleći se na kardiovaskularne probleme ali i alergije.

MIRSAD HOŠIĆ, specijalista urgentne medicine u Hitnoj pomoći KS

“Mi smo u posljednje vrijeme primjetili zaista povećan broj pacijenata koji se javljaju u našu ambulantu, Zavod. Pacijenti koji se javljaju u naš Zavod, to su kardiovaskularni pacijenti, jer oni su najčešće podložni promijeni atmosferskog pritiska, zatim neurološki pacijenti, abdominalne kolike, koje se manifestuju najčešće u vidu  povraćanja, te renalnih kolika. Ono što smo primjetili jeste povećan broj pacijenata koji se žale na elergije.”

Prema prognozama meteorologa od 17. aprila moglo bi doći do zahlađenja i padavina, tako da se u drugoj polovini aprila očekuju prosječne temperature za ovo doba godine. Kažu, u tom periodu na planinama u centralnoj BiH moglo bi se i zabijeliti.

bhrt.ba