Obilježen Dan Armije RBIH

– Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na centralnom spomen obilježju „Goražde grad heroj svojim braniocima“ u gradu na Drini obilježena je 32 godišnjica od formiranja Armije RBiH.

Cvijeće su položle delegacije kantonalnog ministarstva i boračkih organizacija, Oružanih snaga BiH, izvršne vlasti kantona te muftijstva,  a ovom prilikom  naglašen je značaj ovog datuma i čuvanja sjećanja na šehide i poginule borce.

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Avdo Mirvić podsjetio je da je Armija R BiH nastala  u najtežim mogućim uslovima  naglasivši da je  njeno stvaranje  jedinstveno u svjetskim okvirima te kako nigdje nije zabilježeno da se jedna armija stvara u ratu i to uporedo sa odbranom od agresije i odbranom od biološkog nestanka jednog naroda

„ Naš narod u tim kritičnim trenucima našao se pred izborom, ili se boriti ili predati. Odlučio se za borbu, iako goloruk  i nenaoružan a iz tog naroda i odbrane izrasla je respektabilna vojna sila zvana Armija R BiH. Ona i njen  nezadrživi rast u jednom surovom ratu pravo je čudo. Stvaranje modernih zajedničkih Oružanih snaga na  nivou države je uspjeh za budućnost BiH,  a naša obaveza je da žrtva koju su dali i borbu u kojoj su učestvovali  ne  zaboravimo i mlade naraštaje o tome upoznajemo“ – poručio je Mirvić.

Cvijeće na spomen obilježje položile su i žene, pripadnice Armije BiH, a učinio je to i general Sulejmen Vranj sa saborcima. Poručio je da je neophodno  čuvati sjećanja na šehide i poginule borce ali i  događaje koji su doveli do formiranja Armije R BiH.

Naglasio je da se mora poći od nekih zbivanja iz 1991. godine, od Patriotske lige i od, kako je kazao,  vizionara koji su pretpostavili da se može desiti ono što se dešavalo kasnije

„ Oni su  dali zadatak da se formiraju neki sastavi koji su stvorili pretpostavke da se formira Armija RBiH.  Sve te strukture su 8.aprila 1992. godine ušle u Teritorijalnu odbranu iz koje je kasnije vrlo brzo izrasla Armija. Iza te odluke stoji državno rukovodstvo koje preko svojih izvršnih organa u on vrijeme, preko štaba Armiej RBiH krenulo u tu priču. Ovaj datum je vrlo značajan  i ovo je nešto što treba njegovati i čuvati i nešto sa čime moramo da živimo, a to treba da pokaže koliko smo mi kao narod i država jedinstveni. Nažalost, sada  u ovim vremenima fali nam to jedinstvo a to je snaga koje se naši neprijatelji boje. Bojali su se 1992 godine i bojat će se u budućnosti“ – poručio je Vranj.

Obilježavanje Dana Armije RBiH  nastavljeno je  odavanjem počasti  ubijenoj djeci Goražda na spomen obilježju  dok je u Domu mladih Centra za kulturu priređena izložba „Heroine odbrane BiH“.