Tarik Alić: Ovo je sramota za nas i sve koji se išta igdje pitaju

Kad inicijative i diskusije izgube smisao, konkretna akcija urodi plodom. Tako je gradski vijećnik iz Goražda Tarik Alić, ogorčen zbog činjenice da se gradski parkovi, ali i druga mjesta u Goraždu ne održavaju adekvatno, uzeo trimer i pokosio kompletnu Omladinsku, inače najljepšu u gradu i omiljeno okupljalište mladih. Pozvao je vijećnike, gradske vlasti i sve koji vole grad na akciju.

“Ovo je sramota za nas i sve koji se išta igdje pitaju. Godinama ista priča, više mi muka. Dođu mi prijatelji mene sramota, ti vijećnik? Djeca se igraju, strah je i njih zmija i kojekakvih insekata, ali nema obzira niko. Na ovaj gest me isprovocirala letargija, bezosjećajnost i ne briga za voljeni grad. Jučer je bio dan Armije BiH, prošli su i vjerski praznici. Na moja vijećnička pitanja:” Zašto nije grad uređen i pokošen?” odgovor bi bio da nemamo dovoljno novca, nemamo dovoljan broj uposlenika u JKP 6.Mart. Izglasali smo kao vijećnici uvećanje koda komunalne potrošnje sa 200.000 KM na 300.000KM da bi se “četiri puta u sezoni pokosila” Omladinska ulica, uže gradsko jezgro”, ogorčen je Alić.
Dodaje kako je svojom gestom između ostalog želio pokazati da jedna osoba, sa 10 KM benzina za 8 h može pokositi Omladinsku ulicu trimerom.
“Ne znam više koje opravdanje postoji za ovaj grad i ovo građanstvo? Građanima je potrebno malo da bi bili sretni i zadovoljni. Smatram da se moraju postaviti civilizacijski minimumi kompromisa potreba građana i ovog grada u kojem oni žive, dižu porodicu i svoju djecu, generišu novac, stvaraju novu vrijednost. Mnogi će reći populizam, jeste, populizam i želim da dođe do populusa/naroda ovog i ovih naroda, onih koji odlučuju. Sugrađani koji me znaju, znaju i da ovo nije prvi put da sam uzeo stvar u svoje ruke jer predugo čekam da se nešto dogodi, a ne događa se. Kao što sam tužan što nisam keramičar ili kvalifikovani radnik koji se bavi građevinskim radovima jer bi do sada popločao Trg branilaca grada Goražda na kojem sam odrastao i i gdje živim jer me sramota. Svakodnevno posmatram naš odnos prema šehidima proteklog rata, naše ljubavi prema gradu i odnos izabranih zvaničnika koji su tu zbog naroda i za narod, birače, građanstvo. Da li ćemo samo nijemo posmatrati da novac građana odlazi ali nije vidljivo gdje? Za neorganizaciju, za nepostojeće planove održavanja spomenika, trgova, parkova, užeg gradskog jezgra? Nesposobnost i nerad onih koji se pitaju?”, ogorčen je Alić.
Naglašava da će kao gradski vijećnik podržati svaki prijedlog gradonačelnika da se konačno riješi pitanje visine prihoda uposlenika, radnika u JP 6.MART na terenu.
“Ti ljudi nemaju adekvatnu opremu, radna odijela i alate koji bi im omogućili lakši rad. Želimo napokon da dobijemo odgovore gdje se troše sredstva od izglasanog povećanja cijene vode JKP 6.Mart? Mnoga pitanja su već dugi niz godina aktualna, sistemska rješenja su nama strana”, kaže Alić.
Gesta je izazvala komentare i pohvale, a mladog vijećnika koji je po profesiji ekolog, sugrađani su željeli počastiti obrokom i kafom, a čak su mu, kaže, nudili i novac za uloženi trud.
“Ma ljepota. Jedino što nije bilo vode cijeli dan, ali ima i za to rješenje. Drina”, kaže Tarik.