Bombastični napici za jačanje imuniteta: Ove recepte morate isprobati

FOTO: Pixabay

Naš imunitet je konstantno u potrazi za svojom dozom vitamina i minerala kako bi održao vitalnost. Ukoliko vam treba efikasan način da ih unesete u organizam, možda mogu pomoći ovi recepti za sokove uz koje ćete se efikasno boriti  protiv virusa prehlade ili gripe.

 

 

Eksplozija citrusa

S približno 60 posto dnevne vrijednosti vitamina C po šoljici, ova eksplozija citrusa nudi antioksidativna svojstva vitalna za zaštitu stanica.

Manjak vitamina C može dovesti do odgođenog zarastanja rana, oslabljenog imunološkog odgovora i osjetljivosti na infekcije.

Sastojci: svježe mandarine, naranče, grejp, limun, limeta i sirup od agave (po želji)

 

Priprema:

1. Ogulite naranče, mandarine i grejp pa iscijedite sok.

2. Iscijedite sok limuna i limete.

3. Promiješajte i isprobajte. Ako smatrate da je previše kiselo za vaš ukus, dodajte zaslađivač.

Kombinacija mrkve, jabuke i naranče

Mrkva, jabuka i naranča pružaju snažnu mješavinu vitamina C i vitamina A, ključnih za zdravlje imuniteta. Osim toga, mrkva opskrbljuje vitaminom B6, pomažući proliferaciju imunoloških stanica i proizvodnju antitijela.

Sastojci: 2 velike mrkve, 3 jabuke, 2 naranče, a možete dodati i malo đumbira i/ili limuna.

Priprema:

1. Odrežite vrhove mrkve (gdje su zeleni listovi ili gdje je tvrđi rub korijena).

2. Zatim narežite jabuke na četvrtine. Obavezno uklonite sjemenke jer su otrovne i mogu biti opasne ako se konzumiraju.

3. Nakon toga naranče narežite na četvrtine.

4. Sada je vrijeme da počnete cijediti sok. Počnite s mrkvom pa nastavite s ostalim sastojcima.

Mješavina cvekle, mrkve, đumbira i jabuke

Ovaj okrepljujući sok sadrži korjenasto povrće bogato nutrijentima za borbu protiv upala, koji su korisni za imunološku podršku, posebno za one koji pate od stanja poput reumatoidnog artritisa.

Sastojci: 1 srednja cvekla (oprana, lagano oguljena i narezana na četvrtine), 1 srednja jabuka (oguljena, izrezana jezgra i narezana na četvrtine), komad svježeg đumbira veličine 1 kašike (odstranjene kožice), 3 cijele mrkve (oprane i oguljene), nefiltrirani sok od jabuke (po želji).

Priprema:

1. Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne postane glatko, dodajući malo soka od jabuke ako je potrebno.

2. Zatim stavite finu mrežastu cjediljku na veliku zdjelu i procijedite sok. Pomoću gumene lopatice pritisnite pulpu i iscijedite sav sok. Pustite da odstoji pet minuta kako biste dobili većinu soka.

3. Maknite pulpu i ulijte sok u čašu za posluživanje. Popijte odmah ili malo ohladite.

Sok od paradajza

Rajčice obiluju vitaminom B9 (folat) i skromnim količinama magnezija, što pridonosi imunološkoj funkciji i smanjenju upale. Izrada svježeg soka od paradajza kod kuće osigurava kvalitetu bez dodanih sastojaka.

Sastojci: 1,3 kg vrlo zrelih vrtnih paradajza (bez jezgre i grubo nasjeckanih), 1,5 šoljica nasjeckanog celera s lišćem, 1/3 šoljice nasjeckanog luka, 2 kašike šećera (ili po ukusu), 1 čajna kašičica soli, prstohvat crnog bibera i tabasco sos (oko 6 – 8 kapi).

Priprema:

1. Stavite sve sastojke u veliki nereaktivni lonac (koristite nehrđajući čelik, ne aluminij). Pustite da zavrije i kuhajte nepoklopljeno dok smjesa potpuno ne postane konzistencije supe, oko 25 minuta.

2. Procijedite smjesu kroz sitno sito ili mlin za hranu te potpuno ohladite.

3. Čuvajte poklopljeno i u frižideru oko 7 dana.

 

Avaz