Iz BPK Goražde značajan broj aplikacija za zapošljavanje i samozapošljavanje

Sa područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde upućen je značajan broj aplikacija za programe Zavoda za zapošljavanje FBiH koji su objavljeni prošlog mjeseca – potvrdila je šefica Odjeljenja za aktivnu politiku zapošljavanja Službe za zapošljavanje BPK-a  Senija Hadžić.

Ona je podsjetila da je kroz programe sufinansiranja zapošljavanja te samozapošljavanja, poslodavcima i nezaposlenim osoba na raspolaganju bilo 12 mjera od kojih osam za zapošljavanje i četiri z asamozapošljavanje

„ Mi smo u toku ovog mjeseca počeli sa izradom ugovora za  poslodavce za zapošljavanje ali i nezaposlene osobe koji su aplicirali za samozapošljavanje.Poprilično je bio dobar odziv a rezervisana su sredstva u iznosu od oko 900.000 KM za zapošljavanje i oko 230.000 KM za samozapošljavanje i mi se iskreno nadamo da će sve ovo što je rezervisano biti i ugovoreno do kraja mjeseca do kada očekujemo dostavljanje dokumentaciju kako poslodavaca tako i nezaposlenih osoba“ – kazala je Hadžić.

Ona je podsjetila da su mjere iste kao i prošle godine, s tim da su iznosi povećani po 100 KM po svakoj mjeri i za zapošljavanje i samozapošljavanje. Pored federalnog aktuelni su i programi kantonalne Službe za zapošljavanje koja je objavila tri javna poziva za zapošljavanje „Mogućnost za sve“, „Stručno osposobljavanje za VSS“i „Prekvalifikacija, dokvalifikacija i obuka za nezaposlene“  koji žele da se prekvalifikuju i steknu dodatne vještine.

„ Kroz program Mogućnost za sve“  je 48 osoba dobilo priliku da se zaposli i taj program je zatvroen dok su program  stručnog osposobljavanja i dokvalifikacije još otvoreni do utroška sredstva. Za stručno osposobljavanje  odobrena su sredstva  za 10 osoba sa VSS da steknu prvo radno iskustvo  a za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i obuku  za šest osoba. Pozivamo nezaposlene da dođu u službu i informišu se kod naših savjetodavaca, primjerice  možda neko sa evidencije ko ima NK potrebna mu je kvalifikacija i on ima priliku da aplicira i stekne zvanje i da bude konkurentniji na tržištu rada“ – precizirala je Hadžić.

Ona je napomenula da su programi doprinijeli da s ei broj nezaposlenih u BPK Goražde smanjuje

„ Zaključno sa martom imamo 2. 636 osoba na evidenciji  što je manje u odnosu na prethodni mjesec  i vjerovatno su uticali programi,. Uvijek  imamo situaciju da poslodavci traže radnike, nezaposleni traže posao a u suštini  mi smo zadovoljni. Istina je i da ima posldovaca koji ne mogu da nađu radnu snagu koja im je potrebna“ – istakla je Hadžić.

Podsjetila je da je od 15. aprila  objavljen javni poziv za program „Služba u saradnji sa poslodavcima“  namjenjen  poslodavcima koji mogu dobiti subvenciju od 650 KM mjesečno na period od 12 mjeseci i pronaći radnika  sa evidencije,

„ Takođe aktuelan je i program „Druga prilika“ tako da nezaposleni koji nisu uspjeli aplicirati online za samozapošljavanje to mogu učiniti sada. Za smao tri dana imamo 20 prijava i pozivamo sve ostale zainteresovane da se prijave a tražit ćemo dodatna sredstva od federalnog Zavoda ukoliko bude potrebno“ – kazala je  šefica Odjeljenja za aktivnu politiku zapošljavanja Službe za zapošljavanje BPK Goražde.