Kazaz: Ne bi me iznenadilo ako Vučić bude prisiljen da se odrekne Dodika

Foto:N1

Univerzitetski profesor Enver Kazaz večeras je za N1 govorio o aktuelnoj političkoj situaciji i novom zaoštravanju odnosa u BiH.

“Očekujem zaoštravanje krize. Jedina dobra vijest iz Mostara jeste da se Čović uključio u borbu za nastavak pregovora za vlast na državnom nivou i pozvao Dodika da se priključi. Plenković je počeo kampanju, Vučić je umirio retoriku ali je nekoliko dana ranije širio paranoju kako nas očekuje najgore doba od 1945. Takve poruke obično šalju propagandisti, obavještajci i ljudi u javnom prostoru. Ja mislim da je ta poruka u svrhu predizborne kampanje u Beogradu”, kazao je Kazaz.

Ističe da se Vučić i Dodik međusobno podržavaju, ali da ima istine u tome da je “Dodik kamen na vratu Vučića”.

“Treba raščistiti ideologiju oko koje se slažu i pokušavaju se predstaviti kao mitske vođe. Mislim da se međusobno podupiru, ali ne griješe oni koji kažu da je Dodik kamen na vratu Vučiću. On je iracionalan političar koji za ruske interese na Balkanu obavlja prljave poslove. Vučić mora da balansira između istoka i zapada, teret mu je Kosovo i stanje u Srbiji. Srbija kao i sve zemlje regiona trpi depopulaciju. Ne bi me iznenadilo da u jednom trenutku Vučić bude prisiljen da se odrekne Dodika”.

“U najkraćim crtama to izgleda ovako: Ako je već ruski igrač, onda je komandni centar politike Srba u regionu u Moskvi. Dodik izravno sluša naredbe iz Rusije, a već su se neki lideri u Republici Srpskoj počeli buniti protiv njega”, pojasnio je Kazaz.

Kada je riječ o Dodikovim novim najavama o otcjepljenju, Kazaz ističe:

“Ne vjerujem da je spreman ići u pravcu nezavisnosti, RS je ekonomski neodrživa ali može izazvati krizu povlačenjem svojih kadrova iz državnog parlamenta i vlade. On nema kuda, on mora donijeti izborni zakon iako ga opozicija ne podržava. Ako ga sad ne donese, izgubio je sav ugled. Sam se doveo u takvu poziciju da mora da ide protiv Zapada, Schmidta i najjačih zemalja EU. Takav Dodik je sposoban za vrlo iracionalne poteze”.

n1info