Uskoro pokretanje platforme za razmjenu informacija o kršenju intelektualnog vlasništva

FOTO:klix
Prodaja krivotvorene robe uz korištenje oznaka poznatih brendova i kršenje prava u bilo kojem segmentu intelektualnog vlasništva u našoj zemlji će uskoro biti iznimno otežano.

Softverska platforma će uvezivati sve nadležne institucije u BiH i pomoći da se već na granici BiH, pri uvozu robe, detektiraju proizvodi koji potencijalno krše prava intelektualnog vlasništva.

Direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo za Klix.ba kaže da je izrada softverske platforme već u završnoj fazi i da će služiti za razmjenu informacija o sustavu zaštite intelektualnog vlasništva, te uvezivati inspekcije i pravosudne institucije od općina i gradova, sve do državnog nivoa.

Softversko rješenje

“U Bosni i Hercegovini je prije dvije godine formirano međuresorno tijelo koje služi za razmjenu informacija koje se odnose na segment provedbe prava intelektualnog vlasništva. Ona se dominantno odnose na pitanje inspekcijskog i policijskog nadzora, te sudskih i tužiteljskih postupanja, od najnižih nivoa do suda BiH. Upravo je u toku završetak softverske platforme gdje će sve nadležne institucije moći razmijeniti informacije o sustavu zaštite intelektualnog vlasništva”, objasnio nam je Merdžo.

Primjerice, ako se na granici BiH pojavi uvoz robe za koju se smatra da nije originalna, kroz taj sustav će se komunicirati sa zakonskim zastupnikom za određeni brend, koji može vjerodostojno dati informaciju, da li se radi o legalnom uvozu ili nekoj krivotvorenoj robi. Tako bi i druge institucije u lancu postupanja mogle sa svoje strane odraditi zakonski predviđene korake.

Također će se za zapljenu robe, na nekoj od tržnica u BiH moći razmijeniti informacije o njenoj sudbini, te doznati da li je otvoren prekršajni ili kazneni postupak protivi odgovorne osobe.

“Taj dio će biti kvalitetno organiziran. A za njega nam je poslužio portal Evropske unije, a kroz projektni zadatak smo naglasili da to treba biti kompatibilno rješenje sa potrebnim standardima, da u momentu kad BiH postane punopravna članica Evropske unije, ima što manje problema da bude uvezana u taj sistem”, rekao nam je direktor Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine Josip Merdžo.

Važnost intelektualnog vlasništva u našoj zemlji po njegovim riječima još nije potrebnoj razini. Zbog toga, smatra nužnim da se kroz sustav edukacije, djecu već u predškolskom uzrastu treba osvijestiti da je video igre i stripove netko osmislio, da svakom autoru bilo kojeg segmenta takvog proizvoda pripada pravo vlasništva i da to pravo treba zaštiti, te da onog tko je sudjelovao u stvaranju takvog djela, treba materijalno obeštetiti.

Važnost zaštitite“Tako bi ljudi postali svjesniji da intelektualno vlasništvo može donijeti benefite ako se na kvalitetan način zaštiti, bilo da je u pitanju pojedinac ili pravna osoba”, ističe naš sugovornik.

Na Globalnom indeksu inovativnosti, koji izdaje Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo WIPO, među 132 zemlje, BiH je na 77 mjestu, a ova oblast je u BiH regulirana zakonima iz 2010. godine na čijim izmjenama Institut za intelektualno vlasništvo BiH aktivno radi sa Evropskom unijom.

Upravo kroz projekat EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH Evropska unija pomaže BiH da uredi način stjecanja intelektualnog vlasništva kako bi se zaštitilo njegovo neovlašteno korištenje, odnosno EU i Institut rade na podizanju svijesti ali i na jačanju kompletnog sustava intelektualnog vlasništva. Ovaj projekat financira Evropska unija sa 1,8 miliona EUR za unapređenje sistema zaštite intelektualnog vlasništva u BiH, što je jedan od ključnih uslova za integracije BiH u EU.

“Vjerujem da će nakon realizacije projekta koji podupire Evropska unija, kroz harmonizaciju kompletne zakonske legislative naši zakoni biti bolji, kvalitetniji i primjenjiviji za sve nove oblike reguliranja intelektualnog vlasništva koje se pojavljuju na tržištu”, zaključio je Merdžo.

Na kraju ističe da je Institut za intelektualno vlasništvo BiH spreman udovoljiti bilo kojem zahtjevu koji se odnosni na zaštitu intelektualnog vlasništva u bilo kojoj sferi života.

Brojni događaji

I ove godine Institut se predstavlja i na Mostarskom sajmu gdje će pružati sve potrebne informacije zainteresiranim posjetiteljima, te će održati konferenciju pod nazivom “Sustav intelektualnog vlasništva na putu Bosne i Hercegovine u EU”. Teme konferencije su predstavljanje projekta “EU podrška pravima intelektualnog vlasništva” i “Perspektiva AI u sustavu intelektualnog vlasništva”.

“Tijekom Sajma Institut, putem promotivnih materijala na svom štandu, nastoji pružiti informacije i odgovoriti na pitanja iz svoje nadležnosti. Ove godine sudjelujemo na još jedan način. Naime, putem konferencije na temu ‘Sustav intelektualnog vlasništva na putu Bosne i Hercegovine u EU’, predstavili smo aktivnosti projekta EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH. Ovaj projekat naglašava posvećenost Evropske unije u pomoći Bosni i Hercegovini i podizanju njenog okvira intelektualnog vlasništva kako bi se postigli europski standardi. Temeljni cilj projekta je usuglašavanje kompletne zakonske regulative sa normama, odnosno sa zakonodavstvom EU”, ovim povodom rekao je direktor Instituta.