Hoće li poslodavci iskoristiti isplatu plata u koverti u RS-u: “Nikada ne znate koliko smo kreativni”

Foto:klix.ba
Zvaničnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska su javnosti redovno poručivali da ih sankcije i crne liste ne dotiču, a da to nije istina dokaz je sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj su usvojene dopune Zakona o radu.
Tačnije, problem je zatvaranje računa u bankama jer im se ne mogu isplatiti plate i drugi prihodi. Usvajanjem ovih izmjena, omogućena je isplata plata i druga lična primanja, ali u koverti, tj. gotovom novcu.Zoran Pavlović, ekonomski stručnjak, za Klix.ba je rekao da je moguće potencijalno da ova izmjena, ako se usvoji, bude zloupotrebljena.

“Mislim da otvaranje te mogućnosti možda daje priliku da se izbjegava plaćanje doprinosa”, naveo je Pavlović.

Podsjeća da se doprinosi moraju plaćati na sve isplaćene plate.

“Za ekonomiju, mogućnost otvaranja prilika da se isplaćuje u nekim situacijama na taj način, u nekim izuzetnim situacijama, u biti ne bi se moglo računati da će biti korišteno. Ali, nikada ne znate koliko smo kreativni ljudi da tu priliku iskoristimo”, dodaje Pavlović.

Vladimir Dragičević, banjalučki advokat, za Klix.ba kaže da je jasno kako je ova izmjena prilagođena novonastaloj političkoj situaciji.

“Isplata plata preko računa, bez te odredbe, bila bi prekršaj, a ovo rješenje mimoilazi taj problem. Vjerovatno otvara mogućnost za zloupotrebe i vjerovatno će biti vršene, vratit će stari sistem kada su radnicima plaćali u kovertama plate, pa su radnici vraćali novac”, pojašnjava Dragičević.

Smatra da je pozitivno jer je kazna visoka i iznosi 200.000 KM za poslodavca koji isplati platu u gotovom novcu suprotno članu 126a. ovog zakona.

“Mislim da poslodavci zato neće kao nekada zloupotrijebiti tu odredbu”, dodaje advokat.

Na pitanje da li je upoznat da postoji neka evropska zemlja koja na isti način isplaćuje plate, posebno pored silne borbe radnika i Poreske uprave RS, Dragičević odgovara da nije upoznat s takvim slučajevima, ali da je sigurno da se plata isplaćuje u većini evropskih zemalja preko računa.

Podsjeća da Zakon o radu RS-a datira iz 2017. godine.

“Tada je uvedena isplata plate na račun isključivo. Dakle, ne idemo u pravcu povećanja gotovog novca, već smanjenja”, zaključuje Dragičević.

klix.ba