Održano poetsko-muzičko veče “Tragom ljubavi” u znak sjećanja na Aminu Efendić

  Osnovna škola ”Husein ef. Đozo” Goražde u velikoj sali Centra za kulturu Goražde organizirala je 12 po redu poetsko-muzičko veče “Tragom ljubavi” u znak sjećanja na  bivšu učenicu ove škole, pjesnikinju Aminu Efendić, koja je preminula u 21. godini života.

Učenici i nastavnici ove škole više od deceniju održavaju manifestaciju u znak sjećanja  na Aminu, na kojoj promoviraju stihove iz njenih objavljenih knjiga, ali i vlastite zbirke poezije učeničkih radova “Aminin amanet”  napisane u njenu čast.

  Istovremeno, svake godine raspisuje se literarni konkurs za učenike ”Tragom ljubavi” kojima se daje motiv da se okušaju u ovoj književnoj sferi, pa su i ovoga puta učenicima najboljih radova, u kategorijama od prvog do petog i od šestog do devetog razreda, dodjeljene nagrade koje je obezbjedila porodica Efendić.

Aminin otac Hamed Efendić, zahvalio se svima koji su došli kako bi se prisjetili njegove kćerke.

“Zahvala direktoru OŠ “Husein ef. Đozo”, svim nastavnicima, svim učenicima i svim građanima Goražda koji iz godine u godinu gaje sjećanje na Aminu. Danas je 18. april, 35 godina od rođenja Amine, 35 godina i radosti i tuge, ali mi smo kao roditelji ponosni što smo imali Aminu kao svoju kćerku. Ponosni smo na sve građane Goražda”, kazao je Efendić.

Direktor OŠ “Husein ef. Đozo” Elvedin Srkalović te kazao da ova škola tradicionalno organizuje takmičenje u literarnim radovima “Tragom ljubavi”.

“U našoj školi ima puno djece koja se raduju konkursu, djece koja vole da pišu i djece koja svojim riječima čine svoje djetinjstvo u školi sretnije. Na taj način naši učenici šalju poruku ljubavi, sreće, prijateljstva i vedrine, koju nam djeca nesebično daju”, kazao je Srkalović koji je zajedno sa Amininim ocem Hamedom uručio nagrade  autorima najboljih literarnih radova na ovogodišnjem takmičenju.

U kategoriji od prvog do petog razreda prvo mjesto osvojila je Ilma Bešlija dok je najboljim u kategoriji od šestog do devetog razreda proglašen rad Ilme Selimović.

Goraždanski pjesnik Slavko Klisura kazao je u svom obraćanju da je sretan što je imao priliku da sluša kako učenice i učenici lijepo na bosanskom jeziku govore poeziju.

“Govorim to zato što je očuvanje izvornosti našeg jezika jedna od naših obaveza, a davno je zapisano, o tome je govorio i rahmetli Sidran, kako se u ovom grad govori najčistiji i najljepši jezik u Bosni i Hercegovini. Druga stvar koju hoću da kažem je da je nemjerljivo važno čuvati uspomenu na one koji su darovani darom da pišu. Rahmetli Amina je imala taj dar koji nema svako. Čuvati tu uspomenu znači čuvati jedan dio naslijeđa koji nije daleko u prošlosti nego je vrlo blizak nama”, kazao je Klisura koji je u znak sjećanja na Aminu takođe napisao I predstavio  pjesmu “Knjiga koja recituje ljubav”.

Amina Efendić, mlada goraždanska pjesnikinja koju je prerana smrt otrgla iz okrilja porodice i prijatelja, bila je prepoznatljiva po svom stvaralaštvu. Iza sebe je ostavila zbirke poezije „Tragom ljubavi“ i „ Princ pješak“, dok je posthumno izdata njena zbirka „Ko to piše priču bez junaka“. U amanet je ostavila svoje pjesme pune ljubavi i stihove obojene čežnjom i neprolaznom ljepotom. Pored pisane riječi bila je uzor svojim školskim kolegama jer je blistala u svim oblastima a posebno u matematici, fizici I vjeronauci.

 Iz osnovne i srednje škole izašla je kao učenica generacije, a svoje školovanje nastavila na Pravnom fakultetu u Sarajevu gdje je bila jedan od najboljih studenata.

rtvbpk.ba