U Ustikolini obilježena 32. godišnjica pogibije Ševala Bećirevića i Mehmeda Kamerića

U organizaciji Udruženja demobilisanih boraca Općine Foča u FBiH danas je obilježena 32. godišnjica pogibije komandira Policijske stanice Ustikolina Ševala Bećirovića i pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine Mehmeda Kamerića, prvih žrtava agresije na području Ustikoline.

Na spomen obilježju izgrađenom u čast ovim herojima evocirane su uspomene na Kamerića I Bećirovića koji su živote izgubili 19. aprila 1992. godine, u pokušaju da spase 40  pripadnika Armije R BiH zarobljenih na Presjeci koje su agresorske snage pokušale prebaciti do Pala.

Sudionici tog vremena podsjetili su da je  komandir policijske stanice Ševal Bećirević pokušao  dogovoriti njihovo oslobađanje ali da je nažalost otvorena  vatra sa transportera u koloni u kojoj su vozili te mladiće.

“ To nam je sve donijela bivša JNA sa vozilima I sa svojim učešćem. I sad se zna ko je bio komandir te jedinice, bio je kapetan i ko je vojnik koji je pucao i ubio ovu dvojicu velikih ljudi, ali nikad niko nije procesuiran” – kazao je saborac Ismet Buljubašić.

Dopredsjednik Udruženja demobilisanih Armije BiH Foča F BiH Avdo Muslimović nagalsio je da je trajna obaveza čuvati sjećanje na ove heroje.

“ Naša dva heroja ovdje su položili živote u namjeri da oslobode 40 pripadnika Armije R BiH. Nesebično su dali svoje živote da bi danas mi ovdje stajali. Odajemo im dužnu počast I nikada ne smijemo zaboraviti njihov doprinos. Imao sam čast da poznajem ove ljude koji su na početku rata pokazali veliku hrabrost stajući nasuprot daleko nadmoćnijoj agresorskoj vojsci da bi se oslobodili ti momci I nema tog priznanja kojim se možemo odužiti ovim herojima” – poručio je Muslimović.

Cvijeće na spomen-obilježje položili su članovi porodice,  delegacije udruženja, općine, Islamske zajednice, Ministarstva za boračka pitanja BPK  veterana policije te drugih, a počast poginulim herojima odata je i obilaskom mezarja u naselju Mrđelići.