Uzaludni su svi pokušaji negiranja genocida: Cijeli svijet će pamtiti 11. juli

Foto:oslobođenje.ba

Majke Srebrenice gotovo 30 godina neumorno čuvaju uspomenu, traže pravdu i krajnje je vrijeme da UN podijeli taj teret i nastavi sa očuvanjem sjećanja

U petak je u zgradi UN-a u New Yorku održan brifing o pripremama za obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici, što je uključivalo i brifing o nacrtu rezolucije o genocidu službenog naziva “International Day of Reflection and Commemoration of the 1995 Genocide in Srebrenica”.

LEKCIJE ZA BUDUĆNOST

“Srebrenica predstavlja jedno od najmračnijih poglavlja moderne ljudske historije. Rat koji je uslijedio nakon raspada bivše Jugoslavije odnio je više od 100.000 života u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995, većinom bosanskih muslimana, a raseljeno je više od dva miliona ljudi. Prethodno proglašen ‘zaštićenom zonom’ UN-a, u gradu Srebrenici i oko nje, 8.372 žena, muškaraca i djece sistematski je pogubljeno u julu 1995, što je najveći zločin na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata”, navedeno je na stranici UN-a.

U sklopu priprema za prigodno obilježavanje 29. i 30. godišnjice genocida, planiran je niz događaja koji uključuju konferenciju na visokom nivou, izložbu i glavni komemorativni događaj u julu 2024. i 2025.

“Nakon što smo 7. april proglasili Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Ruandi 2003. (2018. preimenovan kao Međunarodni dan sjećanja na genocid nad Tutsima 1994. u Ruandi), predlažemo rezoluciju kojom će se 11. juli proglasiti Međunarodnim danom komemoracije i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. Među važnim razlozima za to proglašenje je reafirmacija važnosti lekcija koje treba naučiti iz neuspjeha Ujedinjenih naroda u sprečavanju genocida u Srebrenici i njihove odlučnosti da preduzme rane i efikasne mjere kako bi spriječili ponavljanje takve tragedije odgovarajućim raspoloživim sredstvima. Majke Srebrenice gotovo 30 godina neumorno čuvaju uspomenu i traže pravdu. Krajnje je vrijeme da UN podijeli taj teret i nastavi sa očuvanjem sjećanja i pamćenjem ovog tužnog dana u svojoj historiji”, navedeno je.

Dobrodošlicu i pozdravne riječi uputio je stalni predstavnik BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija, a uvodnu riječ predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Prisutnima su se obratili i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, te preživjeli Srebreničanin Azir Osmanović, autor izložbe “Koracima onih koji (ni)su prešli” i memoara “Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela”.

IZGRADNJA MIRA

Uoči brifinga, Bećirović i Komšić razgovarali su s generalnim sekretarom UN-a Antóniom Guterresom. Iz kabineta predsjedavajućeg saopćeno je da je na sastanku naglašeno da će UN usvajanjem rezolucije ukazati na važnost promovisanja istine o genocidu. Guterres je naglasio da je apsolutno neprihvatljiv bilo kakav oblik negiranja genocida, te je iskazao punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Bećirović i Komšić istakli su da je osnovni cilj rezolucije izgradnja mira, sigurnosti i povjerenja u BiH i regiji.

oslobođenje.ba