Raspisan novi konkurs za prijem 30 policijskih službenika

U toku je novi konkurs za prijem još 30 policajaca u MUP BPK Goražde koji je prošle godine uspio tek djelimično riješiti problem nedostajućeg policijskog kadra. Iako proveden transparentno i u skladu sa propisima prošlogodišnji konkurs nije ni izbliza zadovoljio potrebe za prijem novih policajaca.

Ministarstvo  je dobilo tek 21 kadeta za obuku na policijskoj akademiji u Sarajevu, pa je novi konkurs bio neophodan jer potrebe za angažamanom policijskog kadra u MUP BPK Goražde itekako postoje. Poznato je, naime, da bi do kraja 2026.godine broj policajaca koji odlazi u zasluženu penziju trebao biti približno jednak broju mladih policajaca koji se nastoje zaposliti u ovom kantonu.

U Upravi policije svjesni su činjenice da je ovako složenoj kadrovskoj problematici prilično kumovala i situacija sa ranijim konkursima za prijem policajaca koji su bili neuspješni ili su ih pratili određeni skandali.

“Prošli konkurs je proveden potpuno transparentno i bez zamjerki, a novi konkurs za prijem policajaca će biti proveden kao i prethodni – transparentno i u skladu s propisima. Svi kadeti koji žele da budu policajci treba da se prijave na konkurs i mi garantujemo da će on biti časno i pošteno odrađen kao i prošli, bit će pod budnim okom Američke ambasade i svih drugih međunarodnih institucija i bit će sigurno najuspješniji konkurs”, poručio je Damir Bogunić, policijski komesar Uprave policije MUP-a BPK Goražde.

Novim konkursom predviđen je prijem 30 službenika u činu policajac što bi uz eventualno idealan ishod uz rezultate prethodnog konkursa zadovoljilo iskazane potrebe.

“Mi očekujemo u septembru mjesecu da će policijski službenici zasnovati radni odnos, doći će sa akademije tako da bi naš kanton sa ukupno trebao biti bogatiji za 51 policijskog službenika. U narednom periodu ćemo imati masovno zapošljavanje, naredne godine, nadam se u januaru planiramo primiti oko 15, 20 policijskih službenika tako da ćemo nadomjestiti naše kapacitete i biti popunjeni kako bi mogli adekvatno odgovoriti na sve zadatke što se tiče sigurnosti kantona”, kaže Bogunić.