Alagić nakon posjete sjedištu NATO-a: BiH im je u vrhu prioriteta, pažljivo prate sva dešavanja kod nas

Foto:raport.ba

Zvaničnici Bosne i Hercegovine vratili su se u Sarajevo nakon produktivnih razgovora u sjedištu NATO-a u Briselu i Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi u Monsu, Belgija.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država rečeno je da su učesnici dobili brifinge o strateškom konceptu NATO-a i ulozi Alijanse kao mehanizma za izgradnju sigurnosti i prosperiteta, te razgovarali o važnim reformama koje BiH mora provesti kako bi unaprijedila svoje NATO partnerstvo i unaprijedila ukupnu stabilnost i prosperitet zemlje.

Detalji posjete

Nezim Alagić, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i predsjednik Naroda i Pravde BPK Goražde, bio je jedan od zvaničnika iz BiH koji su bili u misiji u Briselu.

Za Raport je govorio o detaljima i svrsi posjete.

Alagić navodi da su kao grupa političkih predstavnika sva tri naroda i oba entiteta, i predstavnici akademske zajednice išli u obilazak sjedišta NATO-a i štaba Vrhovne komande, a u organizaciji američke misije u NATO-u, direktno američke ambasade u Sarajevu.

“Svrha posjete je bila detaljnije upoznavanje sa postulatima NATO saveza, načinima funkcionisanja, rejonima djelovanja, kako vojnih tako i političkih. Upoznavanje sa dosadašnjim modalitetima saradnje sa BiH, Oružanim snagama BiH kroz susrete sa predstavnicima NATO-a i predstavnicima bh. misije u NATO-u.

Razgovarali smo u užem sazivu ljudi o mogućnostima i kapacitetima NATO saveza, a primarni cilj toga jeste poboljšanje samog imidža NATO saveza u BiH i upoznavanje nas koji smo akteri dnevno političkih dešavanja sa stvarnim stanjem i podacima s obzirom da se posljednjih godina u javnom prostoru retorikom različitih aktera narušava ta slika.

Budući koraci

Razgovaralo se i o budućim koracima i mogućnostima kao i o tome šta bi aktivniji nastavak puta ka evroantlantskim integracijama u cjelini značio za BiH i šta bi to donijelo kao dobrobit građanima BiH.”

Osim Alagića, delegaciju BiH činili su još njegove kolege iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Belmin Zukan i Slaven Raguž, Alma Vražalica iz Ministarstva vanjskih poslova koja radi u odjelu NATO-a, Predrag Đurić iz Ministarstva odbrane BiH, Anja Petrović iz PDP-a i dekan Fakkulteta političkih nauka Sead Turčalo.

Razgovarali su sa predstavnicima američke misije u NATO savezu, sa našim amabasadorom i predstavnikom naše msije u sjedištu NATO-a te članovima različitih sektora u Vrhovnom štabu NATO-a kao i sa nekim od savjetnika Vrhovnog zapovjednika NATO saveza.

Što se tiče članstva naše zemlje u NATO, Alagić ističe da dojam koji je on stekao iz ove posjete jeste da trebamo još raditi na tom putu.

“Dobar dio posla smo već uradili i naše snage su u pristojnoj mjeri kapacitirane i odgovaraju mnogim NATO standardima.

Mi smo kao dio Programa ‘Partnerstvo za mir’ obavezali se i pruzeli neke obaveze a naše OS BiH su učestvovale u zajedničkim misijama sa NATO snagama širom svijeta i svi njihovi oficiri imaju samo riječi hvale za pripadnike naših Oružanih snaga BiH.

Politička volja

Ostalo je još posla da se uradi, međutim politička volja je ono što će odrediti punopravno članstvo BiH u NATO savezu”, govori Alagić za Raport.

Dodaje da je prema Strateškom konceptu NATO-a koji je najvažniji politički dokument vrlo jasno deklarisano da je otvoren prostor za proširenje NATO-a i želja za prijem novih članica.

“S tim u vezi BiH u tom kontekstu ima izrazito ozbiljnu perspektivu da postane dijelom NATO saveza, ali da bi se to desilo potrebo je da se unutrašnji procesi slože.

Ono što je važno za građane BiH jeste da je naša zemlja na vrhu liste prioriteta NATO saveza u rangu zemalja koje nisu članice Saveza.

Uz određena područja koja su pod prijetnjom zbog dešavanja izazvanih ratom u Ukrajini, BiH je na vrhu liste prioriteta i oni vrlo pažljivo prate sva dešavanja u BiH što je ohrabrujući podatak.

Tome svjedoči činjenica da je BiH jedna od rijetkih koja se mimo članica samog NATO saveza spominje u tom Strateškom konceptu koji je usvojen 2022. godine. Naša perspektiva ka NATO-u može biti puno brža i to je puno ostvarivije od ispunjavanja uslova za člantvo u EU”, stava je Alagić.

Ističe da posljednjih desetak godina u BiH NATO plan stavljamo u drugi plan, a posebno u posljednje vrijeme.

Unapređenje društva

Dodaje da neka od istraživanja koje je Fakultet političkih nuka provodio pokazuju da je u percepciji javnosti NATO savez u dobroj mjeri manje popularan nego što je to bio prije 10 godina.

“U oba entita i kod svih građana BiH. To je nešto na čemu bi se trebalo raditi jer sam put u NATO ne podrazumijeva isključivo vojnu saradnju, to je prije svega politička organizacija pa onda i vojna.

Sav taj put u NATO omogućava i unapređenje drugih društvenih segmenata i civilne infrastrukture koja se uz pomoć članica NATO-a može značajno unaprijediti.

Ako BiH pristupi Savezu to postaje jedno poželjno područje za strane investicije jer je rezultat tih integracija i povećana doza političke stabilnosti, a to znači da se kreira jedan potpuno drugačiji ambijent na samom putu u NATO koji može donijeti puno benefita za građane BiH, a koji nisu vezani isključivo za vojnu saradnju”, zaključuje Nezim Alagić u razgovoru za Raport.