Prijem za Teatar mladih Goražde, odličan uspjeh mladih glumaca

Ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Adisa Alikadić-Herić, organizirala je prijem za članove Teatra mladih Goražde koji su ostvarili sjajne rezultate na 22. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva u Konjicu. Među 25 predstava na festivalu u Konjicu Goraždani su osvojili ubjedljivo najveći broj nagrada, prve nagrade za najbolju predstavu pozorišnih grupa, nagradu za najbolji autorski tekst, nagrada za najbolji glumački par, nagradu za najbolju glumicu i glumca 6-tog dana festivala, te najbolju predstavu po ocjeni publike.

“Ovi mladi ljudi nam donose samo lijepe vijesti iz kulture. Na 22. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva osvojili su svih sedam nagrada, ja sam se jučer potrudila da odlazak u Konjic bude organizovan bez problema, resorno ministarstvo je obezbijedilo prijevoz, a danas kad su došli sa svim ovim priznanjima i nagradama, željeli smo da im odamo jedno veliko priznanje. Ovo je mladost koja nama daje nadu da u budućnosti imamo na koga računati. Ono malo što možemo uraditi za njih je da organizujemo prijem i odamo priznanje”, poručila  je resorna ministrica Adisa Alikadić-Herić.

Henna Džebo je aktivna članica Tetra mladih već tri godine. Ističe kako je ponosna na rezultate koje su ostvarili i svoje kolege.

“U Konjicu smo osvojili sedam uspješnih i vrijednih nagrada, prva nagrada je za najbolju predstavu, druga nagrada je za najbolju ulogu, treća nagrada je za najboljeg glumca šestog dana festivala, četvrta za najbolju glumicu šestog dana festivala, najbolji autorski tekst. Ova predstava rađena je po istinitom događaju, gdje je svako ispričao istinitu priču krenuvši od samoubistva, ljubavi, porodice, prijatelja. Naravno, sve ovo ne bi bilo moguće bez  naših voditelja teatra, kao i našeg režisera Denija Mešića i autorice  teksta Ismire Mašić”, kaže  Henna Džebo.

Najbolja mlada glumica Sara Kadrić već duže vrijeme plijeni pažnju svojim velikim talentom i sjajnom energijom.

“Prije svega jako smo ponosni na ovu predstavu i što smo donijeli ovoliki broj nagrada, tačnije sedam osvojenih nagrada. Iz svog iskustva mogu reći da sam jako ponosna  na čitav svoj tim, na sve ljude koji su nam pomogli i pružili pomoć. Moj kolega Eldar i ja smo osvojili nagradu za najboljeg glumca i glumicu večeri. Očekivala sam da ćemo osvojiti neke od nagrada kao grupa jer smo baš dobri, prije svega i ranije smo igrali tu predstavu za sebe i za publiku i znamo koji je odziv bio u Goraždu, koliko je publika bila oduševljena, i zato smo svi oduševljnei” kaže Sara Kadrić.

Za njenog kolegu Eldara Alibegovića ovo je još jedno u nizu vrijednih iskustava.

“Iskustva sa ove predstave su mi bila jako dobra, što se tiče pripremne predstave dosta smo radili na njoj, a lično moja očekivanja su bila velika jer sam vjerovao u nas i u sebe kao individu i jako sam zadovoljan sa postignutim rezultatima i brojem nagrada. Planovi za budućnost su da se nastavimo prijavljivati i na druge festivale na kojima bi sigurno ostvarili vrijedne nagrade”,  kaže Eldar Alibegović, član Teatra mladih u Goraždu.