Bosna i Hercegovina jedna od minama najugroženijih zemalja u Evropi

foto:bhrt.ba

Zaostala neeksplodirana ubojita sredstva iz proteklog rata još uvijek su opasnost u BiH. Demineri, nizom akcija i projekata rade na njihovom uklanjanju. No, puno je je još posla pred njima. Šta je do sada urađeno, predstavile su Oružane snage BiH u sklopu godišnjeg izvještaja deminerskih akcija.

Skoro 1.000 mina i ubojitih sredstava pronađeno je i uništeno prošle godine. Posao je to koji su obavile Oružane snage BiH. 80 posto od planiranog. No, ne odustaju. Entuzijastično predstavljen je plan i za tekuću godinu.

“U 2024-oj godini mi isto tako planiramo uz podršku doniranih sredstava EU i ostalih nevladinih organizacija da pokušamo da riješimo odnosno ispunimo naš plan. Mi trenutno u BiH imamo preko 800 kvadratnih kilometara nedeminirane površine koju treba tretirati u narednom periodu”, pojasnio je pukovnik komandir deminerskog bataljona, Sulejman Kišija.

Fokus će biti na 18 opština. Najviše zaostalih minskih sredstava nalazi se uglavnom na entitetskim linijama ali i šumovitom području, kojima je teško pristupiti.

“Ima brojnih opština. I Tuzlanski kanton, područje Broda i tako dalje i neke druge opštine su prilično ugrožene sa tog aspekta, 22 opštine su bile aktuelne u protekloj godini po pitanju uklanjanja mina”, naglasio je Gojko Knežević, načelnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Jedan od problema sa kojim se suočavaju, između ostalog je i nedostatak deminerskog kadra, 50 je neupražnjenih pozicija. Srećom, za vrijeme akcija, stradalih deminera nije bilo. Više od 30 godina nakon rata u BiH, minska eksplozivna sredstva još uvijek su opasnost za građane BiH. Za sve ovo vrijeme, više od 600 osoba izgubilo je život, a više od 1.700 je povrijeđeno.

N1info.ba