Društvenim mrežama se širi falsifikat o ugroženom miru u BiH: Kome lažne vijesti idu u korist

Foto:klix.ba

U posljednjih nekoliko dana društvenim mrežama se širi očit falsifikat, s puno pravopisnih grešaka koji upozoravaju na navodno narušenu sigurnosnu situaciju u BiH. Nažalost, veliki broj građana nije u stanju da prepozna da se radi o lažnim dokumentima, što je dovelo do stvaranja panike.

Dokumenti koji se šire, ne samo da stvaraju kod građana neosnovanu paniku, nego idu i korist onim silama koje ne žele da se usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici i koje žele Bosnu i Hercegovinu predstaviti kao nestabilnu državu.

Jedan od falsifikata

Jedan od falsifikata/Foto:klix.ba

Šef kabineta Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, Alija Kožljak je u izjavi Klix.ba kazao da je pamflet koji kruži mrežama primjer hibridnog i propagandnog djelovanja destruktivnih i neprijateljskih elemenata, kojim se pokušava unijeti nemir među građane, ali i narušiti stabilnost i sigurnost u BiH.

“Očigledno je da su sinhronizovani i s djelovanjem nekih domaćih političkih aktera, ali i političara iz susjedstva koji već i direktno pokušavaju ugrožavati suverenitet Bosne i Hercegovine. Neodgovorni pojedinci i grupe u Bosni i Hercegovini, nasjedaju na propagandnu aktivnost i šire ove dezinformacije”, upozorava Kožljak.

On naglašava da se radi o neistini, dezinformaciji i lažnom pamfletu i da Predsjedavajući Predsjedništva Denis Bećirović ozbiljno radi sa domaćim i međunarodnim akterima da se poštuje Dejtonski sporazum, da svi u skladu sa mandatom osiguraju da mir, stabilnost i sigurnost ne budu ugroženi.

“Pozivam medije i građane da ne nasjedaju na ovakve pamflete, a sigurnosne i policijske organizacije će sigurno obaviti svoj dio posla i pronaći one koji uznemiravaju nedužne građane”, poručio je Kožljak.

On podvlači i da se ovakvi potezi mogu povezati i s rezolucijom o genocidu u Srebrenicu i politikom koja želi pokazati da bi usvajanje rezolucije moglo narušiti mir.

“Kada sam rekao da neki inostrani elementi iz susjedstva pokušavaju narušiti sigurnosnu situaciju, usmjereni su i kratkoročno i na tu aktivnost međunarodne zajednice koja se odnosi na eventualno usvajanje rezolucije o obilježavanju genocida u Srebrenici. Na svaki mogući način pokušavaju prikazati nesigurnost i nestabilnost u Bosni i Hercegovini, kako bi eventualno spriječili usvajanje jedne takve civilizacijske norme, u ovom slučaju rezolucije. Nažalost, njihovi ciljevi prevazilaze to i oni zaista pokušavaju da Bosna i Hercegovina bude nesigurna, nestabilna kako bi mogli ostvariti svoj vanjskopolitičke ciljeve koji su destruktivni za sve građane u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Kožljak.

klix.ba