Data saglasnost za potpisivanje novih kolektivnih ugovora

Foto:bpk.gov.ba

Na 74. redovnoj  sjednici održanoj danas, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prihvatila je i tekst novog Kolektivnog ugovora za uposlenike Ministarstva za unutrašnje poslove Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te dala saglasnost resornom ministru da sa  predstavnicima reprezentativnih sindikata, odnosno „Sindikatom Uprave policije“ i „Sindikatom policije BPK Goražde“ pristupi potpisivanju istog. Saglasnost je data na Ugovor o pristupanju našeg Kantona Kolektivnom ugovoru za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH, koji će kao ovlašteni predstavnik Vlade BPK Goražde sa predstavnicima Samostalnih sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH potpisati ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose.

Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport data je saglasnost na Odluku o odobravanju novčanih sredstava na ime isplate prve i druge rate od ukupno sedam studentskih stipendija za studijsku 2023/2024. godinu.

Razmatrajući materijale iz Ministarstva za privredu, Odlukom Vlade BPK Goražde saglasnost je data na Program utroška sredstava sa ekonomskog koda – Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti čija je vrijednost 507.000 KM. Sredstva su obezbijeđena po osnovu prihoda od  vodnih naknada za 2024. godinu, a način utroška praniran je kroz Plan i Program utroška sredstava u sekotru vodoprivrede za tekuću godinu.

Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja saglasnost je data za raspisivanje Javnog poziva za  dodjelu sredstava za finanisranje/sufinsniranje projekata i aktivnsoti udruženja boračkih populacija i fondacija, čija realizacija ima za cilj  poboljšanje statusa boračkih populacija.  Usvojen je Program obilježavanja „Dana otpora“ u BPK Goražde za  2024. godinu.

Iz Budžeta Vlade BPK Goražde na današnjoj sjednici odobreni su tekući transferi neprofitnim organizacijama u iznosu od 151.000 KM, a pravo po ovom osnovu putem javnog poziva ostvarilo je  35 neprofitnih organizacija. U skladu sa notarskim ugovorom, iznos od 290.000 KM odobren je  za plaćanje druge rate Ziraat Banci BH d.d. Sarajevo za kupovinu nekretnina u goraždanskom naselju „Rasadnik“.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj sjednici usvojila je Smjernice fiskalne i ekonomske politike Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period 2025-2027. godina koje predstavljaju polaznu osnovu za izradu Dokumenta okvirnog budžeta Bosansko podrinjskog kantona Goražde za isti period.

Kako je istaknuto, uloga ovog dokumenta je prvenstveno definisati smjer i ciljeve ekonomske politike s naglaskom na nastavak provođenja fiskalne konsolidacije, koja neće narušiti osnove ekonomskog oporavka, a u cilju uspješnog procesa srednjoročnog planiranja. Na prijedlog Minstarstva za finansije razmatran je i u dalju skupštinsku proceduru upućen Izvještaj o izvršenju budžeta BPK Goražde za 2023. godinu, te Izvještaj o utrošku tekuće budžetske rezerve za isti peirod.

Odlukom vlade odobreni su tekući transferi općinama/gradu  u sastavu BPK Goražde za mjesec april 2024. godine. Iznos od 35.000 KM odobren je općini Pale u FBiH, 30.000 KM općini Foča u FBiH dok je iznos od 25.000 KM odobren Gradu Goražde.

bpk.gov.ba