Preminuo novinar Bojan Tončić: Pisao o ratnim zločinima

FOTO:Facebook

Vrijeme i mjesto komemoracije, te sahrane naknadno će biti objavljeni

Bojan Tončić, kolumnista i saradnik Al Jazeere Balkans već duži niz godina, preminuo je u Beogradu, u 57. godini. Tužnu vijest o njegovom odlasku službeno je u petak potvrdilo i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

 

 

Medijska scena

Tončić je tokom karijere pisao o ratnim zločinima, uzrocima, počiniteljima, društvenoj atmosferi za suočavanje i pravnom epilogu procesa protiv njih.

Analizirao je i odnos države i društva prema bliskoj, ratnoj prošlosti, ali i pisao o problemima diskriminacije manjina, žena, ugrožavanju ljudskih prava. U svojim tekstovima pratio je medijsku scenu u Srbiji, stanje u medijima i položaj novinara.

– Britkog jezika, oštrouman, jasan i zauvijek odan antiratnoj ideji, Bojan Tončić pisao je bez zadrške i neumorno o ratnim zločinima i odgovornosti Miloševićevog režima i svih drugih nalogodavaca i ratnih huškača, uključujući i dio medija – objavio je NUNS.

 

Autor je analiza, članaka i kolumni koje je objavljivao u brojnim srpskim i stranim medijima, a posljednjih godina redovno je objavljivao i tekstove na portalu Al Jazeere Balkans.

Dobitnik brojnih nagrada

Dobitnik je Nagrade „Nikola Burzan“ koju dodjeljuje dnevnik Danas i Nagrade „Dušan Bogavac“ za novinarsku etiku i hrabrost koju dodjeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Autor je zbirke komentara i kolumni Krivo srastanje, te Slučaj Topčider – Anatomija državnog zločina.

Vrijeme i mjesto komemoracije, te sahrane naknadno će biti objavljeni.

Avaz