Ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde boravila u studijskoj posjeti Istanbulu

Foto:bpk.gov.ba

Na poziv ministra nacionalnog obrazovanja Republike Turske prof. dr. Yusufa Tekina ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Adisa Alikadic-Herić boravila je u studijskoj posjeti Istanbulu. Povod posjete je realizacija programa pod nazivom “Obrazovna saradnja između Turske i Bosne i Hercegovine“, a ovom prilikom održan je i sastanak na kojem su učestvovali predstavnici turskog Nacionalnog ministarstva za obrazovanje.

Foto:bpk.gov.ba

Kako je naglašeno, kontinuirane aktivnosti koje se realizuju u oblasti odgoja i obrazovanja, u saradnji Ministarstva za obrazovanje Bosansko-podrinjskog kantona i institucija Republike Turske, daju rezultate koji se mogu primijetiti na različitim nivoima: od učenja turskog jezika u školama na području kantona, uspješne realizacije festivala koji njeguju kulturu, do razmjene učenika koji imaju priliku za unapređenjem znanja o bosanskohercegovačkoj i turskoj kulturi, kao i njihovom međusobnom povezanošću.

U toku studijske posjete, fokus je bio na obilasku Tehničkog univerziteta u Istanbulu (ITU) i Tehnološkog parka (TeknoPark), srednje škole “Istanbul”, Fondacije Türkiye Maarif, Privredne komore Istanbul, Velike narodne skupštine Turske – Parlament TBMM na poziv predsjednice Upravnog odbora IUS-a, prof. dr. Sevgi Kurtulmuş, te Instituta Yunus Emre u kojem je prezentovan projekt “Moj izbor je turski i bratske škole”.

Ovoj posjeti su prisustvovali i entitetske ministrice za obrazovanje, kao i kantonalne ministrice i ministri.

Foto:bpk.gov.ba

bpk.gov.ba