Od Vlade FBiH zatražena informacija o dosadašnjim aktivnostima vezanim za izgradnju tunela „Hranjen“

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na sjednici održanoj danas, po skraćenom postupku donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama BPK Goražde te primanjem k znanju Informacije o realizaciji projekta izgradnje brze ceste Sarajevo-Goražde, donijela je zaključak kojim se između ostalog traži od Vlade FBiH da izvrši analizu dosadašnjeg toka izgradnje tunela „Hranjen“, s obzirom da se radi o strateškom projektu od značaja za Vladu FBiH i BPK Goražde, te putem informacije upozna Skupštinu BPK Goražde o rezultatima te analize, i u skladu sa konstatovanim maksimalno intenzivira aktivnosti na preostalim radovima kako bi se uspješno okončao projekat.

U cilju rješavanja novonastalih problema kada je riječ o realizaciji projekta, ovim zaključkom zadužuju se Vlada, rukovodstvo Skupštine BPK Goražde, delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH da hitno a najduže u roku od 15 dana održe sastanka sa premijerom FBiH, resornom ministricom, menadžmentom JP „Autoceste F BiH“, kako bi se prezentovala već pripremljena informacija o aktivnostima koje vodi naš Kanton i Grad Goražde kada je riječ o izgradnji brze ceste Hrenovica – Hranjen – Goražde.

Zatraženo je i od JP „Autoceste“FBiH da u skladu sa važećim zakonskim propisima nastavi aktivnosti na pribavljanju potrebne dokumentacije za nastavak realizacije i izvođenje druge faze radova a od Gradske uprave Grada Goražde da bez odlaganja intezivira rješavanje imovinsko-pravnih odnosa (eksproprijacije) na trasi buduće izgradnje pristupnih puteva prema tunelu „Hranjen“ što je preduslov za izdavanje neophodnih dozvola .

Na današnjoj sjednici po skraćenom postupku razmatrani su a potom i usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica BPK Goražde a utvrđen je i u proceduru javnih rasprava upućen i nacrt Zakona o pravobranilaštvu BPK Goražde. Svojom odlukama Skupština BPK Goražde potvrdila je Rješenje premijera BPK Goražde o imenovanju Kantonalnog pravobranioca te saglasnost na Odluku Upravnog odbora KCUS-a o usvajanju Programa rada i finansijskog plana za 2024. godinu sa projekcijama za 2025. i 2026. godinu.

Potrebnu većinu dobilo je i nekoliko izvještaja o radu i finansijskom poslovanju kantonalnih ustanova za 2023. godinu a radi se o izvještajima JU „Služba za zapošljavanje“, JZU „Kantonalna bolnica“, JU Zavod za javno zdravstvo“ JU „Zavod zdravstvenog osiguranja“ te Kantonalne uprave za šumarstvo. Potrebnu većinu dobio je i Izvještaj o izvršenju sankcija organa na području našeg kantona dok Izvještaj o stanju kriminala i tokovima kriminala u BPK Goražde za 2023. godinu nije dobio potrebnu većinu.

 

bpkg.gov.ba