U Goraždu održana centralna manifestacija Dana otpora u BPK

 

Centralna manifestacija obilježavanja Dana otpora u Bosanskoporinjskom kantonu (BPK) održana je danas na centralnom spomen obilježju „Goražde grad heroj svojim braniocima“.
Položeno je cvijeće I odata počast najhrabrijim sinovima ove zemlje koji su za njenu odbranu dali svoje živote te u  prisustvu brojnih građana, zvaničnika izvršne i zakonodavne vlasti kantona i Grada Goražde evocirane  uspomene na period kada se ovaj grad branio i odbranio tokom  agresije na BiH.
 O organizovanju otpora u opsadi dugoj 1336 dana,  ovom prilikom govorio je ratni komandant Abduselam Sijerčić-Pelam koji je naglasio da ovaj grad  nije slučajno ostao jedini slobodni grad na  Drini, nepokoren od strane neprijatelja
“Tome su doprinijeli mladi momci, neformalno organizovani, koji su tada  odlučno stali u  njegovu odbranu i nikad tu odlučnost nisu  stavili u pitanje. Nažalost, puno nas je to koštalo ljudskih žrtava, a u prilog tome i podatak da je  Goražde jedini grad u BiH po  broju stanovnika koji je  imao najviše žrtava,  a to je preko 4.500 što znači da je svaki šesti stanovnik ovog grada za odbranu ovih prostora dao i ono najvažnije a to je život” – kazao je Sijerčić dodaući da se to treba cijeniti, kao i doprinos svih učesnika kao i građana koji su nesebično podržavali odbranu.
Prisutnima se oobratio i Nezim Alagić, dopredejdavajući  Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i aktualni zastupnik u Skupštini BPK Goražde koji je  pozvao na zajedništvo u očuvanju sjećanja na žrtvu koju u podnijeli hrabri branioci ali i pozvao  na obavezu očuvanja slobode za koju se borili.
„Naša zajednička kuća, država BiH je izgrađena na čvrstim i jakim temeljima koje niko i ništa ne može razvaliti i uništiti zato što su u te temelje utkani šehidska krv, boračke rane, suze i jecaj majki sestara, žena i djece a to je jedna izvanzemaljska i izvanracionalna kategorija koju mi ne možemo pokvariti niti svjesno a ni nesvjesno. Međutim, o onom što smo na tim temeljima  podizali a što i danas podižemo bi se dalo diskotovati, to se mora propitivati i kritikovati a najčešće sa punim pravom i prekoriti,  kako bi smo dali sve od sebe da popravimo ono što se popraviti može” – naglasio je Alagić.
Dodao je da je puno   nepravde naneseno   borcima, porodicama najboljih sinova koji su svoje živote dali, te bosanskom čovjeku koji voli ovu zemlju i smatra je svojom domovinom
“ I tačno je da im se država nije odužila i zahvalila na pravi način za ono što su oni njoj dali. Da budemo potpuno iskreni  i jasni, mi se i ne možemo  nikad dovoljno odužiti i zahvaliti za ono  što su oni nama dali a to je da su izborili državu i slobodu u kojoj živimo. Ne postoji valuta plaćanja niti sredstvo kompenzacije da nadomjesti živote naših najmilijih i vrati dijelove tijela, izbriše rane i obriše suze sa  majčinog lica i utihne jecaje i u tom kontekstu ne postoji način da se dovoljno zahvalimo. Međutim, to nas ne amnestira od odgovornosti da naš odnos prema njima bude bolji, od obaveze da svaki dan poboljšavamo donos prema onim koji su nam omogućili da slobodno živimo” – poručio je Alagić.
Napomenuo je da sjećanje na sve to  treba da bude inspiracija i podstrek da ustrajemo na putu očuvanja  ideala a to su, naglasio je,  država i sloboda.
Manifestacijom Dani otpora u BPK obilježava se 32 godišnjica početka agresije na ovaj dio BiH, a 4. Maja 1992. Godine u rano jutro počeo je opći napad na Goražde, jedini preostali slobodan grad na Drini. Prve granate pale su na zgradu općine, a grad je odmah ostao bez telefona, struje, vode. Krug oko Goražda bio je zatvoren a u njemu su utočište pronašle destine hiljada izbjeglih i raseljenih stanovnika okolnih gradova – Višegrada, Foče, Čajniča, Rogatice i Rudog.
Opsada duga 1.336 dana okončana je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.
U historiji ratovanja Goražde je dobilo epitet “grada heroja” dok s druge strane za bjesomučna razaranja i masovna stradanja i ubijanja nevinih civila u Goraždu ni 32 godine poslije još niko nije odgovarao. Tokom opsade Goražda poginulo je više od 4.000 osoba, među kojima je i najmanje 148 djece. Za odbranu Goražda život je dalo više od 2.000 pripadnika Armije RBiH i MUP-a.
U  gradskoj galeriji danas je otvorena I  izložba radova bh. umjetnika Galiba Lihića, dok će u islamskom kulturnom centru večeras biti održana javna tribina “Čudo bosanskog otpora” čiji je gost predavač Alma Mujagić – Forto.
Ovogodišnja manifestacija “Dani otpora u PK Goražde” bit će okončana tradicionalnim pohodom Rorovi – Zaimov te istoimenim događajem u organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca.